La Cambra de Barcelona exigeix canvis en la subhasta al mercat elèctric majorista

L'ens proposa que els drets d'emissió només repercuteixin a les tecnologies més contaminants

La Cambra de Comerç de Barcelona ha exigit aquest divendres que l’Estat impulsi canvis en la subhasta de preus majoristes al mercat de l’electricitat per aturar l’escalada de preus i així “millorar la competitivitat de les empreses i fer front al risc de pobresa energètica”. El sistema actual es basa a pagar a tots els generadors el preu de l’energia més car.
Això provoca que les tecnologies de baix cost es remunerin amb escreix quan entren en escena les generadores d’alt cost, un mecanisme que la Cambra aposta per modificar. Per altra banda, proposa que els drets d’emissió –el seu increment de preus ha estat un dels principals motius de l’increment de la factura de la llum- repercuteixin a les tecnologies més contaminants.
Per altra banda, l’ens considera “essencial” continuar mantenint un sistema que incentivi la implantació d’energies renovables. Davant una previsible inflació del mercat dels drets d’emissió, creu que aquest tipus de polítiques permetrien esquivar els increments dels últims dies i penalitzar les empreses que generen gasos d’efecte hivernacle.

Pel que fa a la factura de la llum, la Cambra proposa, “en tot el possible”, passar a variables els càrrecs fixos de la factura de la llum. “Això incentivaria el comportament d’estalvi en els clients”, defensa. Finalment, exigeix “transparència” en les taxes perquè els consumidors puguin veure quins són els conceptes que s’incrementen i amb quin objectiu.