Investiguen si una proteïna serveix per pronosticar una pitjor evolució Covid

Científics de l’Institut Oncològic Doctor Rosell (IOR) de l’Hospital Dexeus de Barcelona estan investigant si variants genètiques d’una proteïna relacionada amb malalties respiratòries podrien pronosticar una pitjor evolució de la Covid-19.

L’IOR ha posat en marxa una unitat d’investigació focalitzada en la infecció de la Covid-19 a identificar biomarcadors que puguin predir la seva evolució clínica i ajudar en el seu tractament, tant en la fase aguda com en la recuperació de les seves seqüeles.

Aquesta unitat està ubicada a l’Hospital Dexeus de Barcelona, del grup QuironSalud, al mateix lloc on es troben a més les instal·lacions de Pangaea Oncology, el laboratori de biologia molecular de l’IOR.

El cap clínic de l’IOR, Santiago Viteri, ha explicat que “les estratègies utilitzades en la investigació contra el càncer de pulmó són similars en alguns aspectes a les que s’apliquen contra les infeccions virals respiratòries, i aquest és precisament el nostre punt fort”.

El primer estudi d’aquesta unitat acabada de crear té com a objectiu determinar si les diverses variants genètiques de l’enzim AAT estan relacionades amb complicacions més greus en l’evolució de la Covid-19.

“L’alfa-1-antitripsina (AAT) és una proteïna que protegeix els teixits en situacions d’inflamació. Un dèficit acusat d’aquesta proteïna està relacionat amb diverses malalties pulmonars i hepàtiques com l’emfisema i la cirrosi”, segons Viteri.

“La concentració d’ATT depèn de la variant genètica que presenta cada persona, ja que hi ha fins a 70 polimorfismes genètics per fabricar la mateixa proteïna. La hipòtesi del nostre estudi és determinar si certes variants genètiques d’aquesta proteïna que no s’associen a malalties pulmonars en condicions normals són marcadors de mal pronòstic quan hi ha infecció per Covid”, ha afegit l’especialista.

L’estudi es farà a través de mostres de sang i orina de persones sanes i de pacients que hagin superat la infecció de Covid en diferents fases de la malaltia, des d’fjnasimptomàtics fins molt greus.

“La tecnologia del nostre laboratori també ens permetrà detectar la càrrega viral en cada un dels grups, el que ens aportarà més informació sobre el nostre biomarcador”, segons Viteri.