Intervinguts 14 cadells de gat i gos en una botiga del barri de la Sagrera de Barcelona

L'establiment no registrava les entrades i sortides dels animals, que estaven fins a sis mesos sense espai de joc

L’Ajuntament de Barcelona ha inspeccionat l’establiment de venda d’animals BCN Animals, situat al carrer Garcilaso, al barri de la Sagrera del districte de Sant Andreu, i ha intervingut 14 cadells, sis de gat i vuit de gos, arran de les gravíssimes irregularitats documentals trobades a l’establiment i dels incompliments a l’ordenança de Protecció, Tinença i Venda d’animals. Molts dels animals portaven més de sis mesos a la botiga, quan el temps màxim permès per l’ordenança de Protecció, Tinença i Venda d’animals és de tres setmanes. Es dóna la circumstància que aquest establiment ja va ser inspeccionat l’any 2018, detectant-se irregularitats documentals greus, que van donar lloc al decomís de deu cadells de gos i un cadell de gat.

El nombre de gats presents a l’establiment doblava els autoritzats per a la venda, segons el nucli zoològic, i en un dels boxes convivien tres gats de diferents sexes ja en edat fèrtil. La zona de venda d’animals no complia els requeriments establerts a la normativa de Barcelona: no disposen d’espai d’esbarjo correcte ni suficient i, a més, l’establiment està tant ple de productes de complements d’animals a la venda que fa impracticable el moviment de les persones a l’interior. De manera generalitzada i reiterada, els animals eren cedits a d’altres nuclis zoològics de fora de la ciutat, el mateix dia de l’arribada a l’establiment. Posteriorment, alguns mesos després, retornats novament a l’establiment i tornats a cedir a d’altres nuclis, el mateix dia o molt pocs dies després. En alguns casos, això fins a tres vegades. Cap d’aquests moviments no estava legalment documentat, sense cap signatura ni segells.

Tots els animals presents en la inspecció realitzada aquest dijous a la tarda a l’establiment estaven en dipòsit d’un altre nucli zoològic, suposadament des del 4 d’octubre, sense acreditar la seva compra amb cap document legalment reconegut. El Llibre de Registre no reflectia l’entrada dels animals a l’establiment. La darrera actualització era de 15 de setembre, sense poder acreditar legalment l’entrada dels animals en dipòsit present a l’establiment.

Tot i que la procedència dels animals era en la majoria de casos de fora de Catalunya, moltes de les cartilles, la vacunació i altres tractaments figuren instaurades pel veterinari adscrit a l’establiment. Dels sis gats entrats en règim de dipòsit suposadament el 4 d’octubre, consta la instauració de vacunes per part del veterinari de l’establiment el 12 de juliol, sense que estigui registrat al Llibre de Registre cap entrada d’aquests animals.

El departament de Protecció dels Animals obrirà expedient sancionador per les greus infraccions detectades en relació al benestar dels animals i traslladarà a la unitat d’Investigació de la Guàrdia Urbana les evidències de les greus irregularitats documentals i suposadament irregularitats fiscals que s’han trobat a l’establiment. A més, es donarà trasllat al departament de Llicències i Inspecció del districte de Sant Andreu de la situació irregular de l’establiment perquè iniciï expedient de restitució de la legalitat en relació a la llicència d’activitat.