Vaga indefinida cada dilluns dels treballadors del metro de Barcelona

L'empresa es mostra sorpresa per la paralització de les negociacions del conveni després que s’hagin tancat “acords de transcendència social”

Els treballadors del metro de Barcelona han decidit en assemblea fer aturades de dues hores per torn cada dilluns a partir del 24 d’abril com a protesta pel que consideren un bloqueig de la negociació del conveni col·lectiu. La vaga del primer torn serà de les 07.00 a les 09.00 h, la del segon torn de les 16.00 a les 18.00 h i la del tercer torn de les 20.30 a les 22.30 h. En l’assemblea d’aquest dilluns s’ha votat per separat si es paralitzava la negociació i si es convocaven les aturades de dues hores. Ambdues votacions han tingut resultat afirmatiu. A la primera el sí ha obtingut 243 vots i el no 154, amb 13 abstencions. A la segona el si ha guanyat amb el mateix resultat.
La plantilla del metro també ha votat si s’havia de retirar un punt de la plataforma de negociació del conveni, sobre la protecció de la gestació i la lactància natural, com havia suggerit l’empresa per tractar-lo a banda. El no s’ha imposat per 247 vots a 139, amb 22 abstencions.

Pel seu cantó, la direcció de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha lamentat que “una minoria” (243 vots a favor sobre 3.500 persones en plantilla, ha puntualitzat la companyia) hagi “imposat” la paralització de les negociacions i la convocatòria d’aturades.

Per als responsables de l’empresa pública de transports, resulta “incomprensible” aquesta actitud quan les negociacions del nou conveni col·lectiu estan en marxa i “fruit d’aquest treball”, les dues parts “han tancat” un acord sobre la regulació de l’accés a llocs de treball alternatius, “capítol considerat prioritari per la part social”.

Pel que fa a l’article de la plataforma del conveni sobre la protecció de la maternitat, l’empresa ha remarcat que ja compleix la llei, que estableix l’adaptació del lloc de treball de les gestants i lactants, així com el canvi de lloc si és necessari i la baixa per risc durant l’embaràs si el canvi de lloc no és factible.

Tot i això, afegeix, s’ha obert a anar “més enllà”, a revisar el procediment i a concretar els llocs protegits, “preferiblement en una taula tècnica”, per continuar abordant en paral·lel altres capítols del conveni. Aquesta és l’alternativa que l’assemblea ha rebutjat amb la seva votació.

L’empresa ha destacat també que ha complert els pactes del juliol del 2016 que en aquell moment van permetre el desbloqueig de la negociació i que “han suposat el pagament d’una bestreta a la plantilla i 100 ampliacions de contracte d’empleats, a les quals se sumaran 57 ampliacions més aquest any”.

En el vessant econòmic, l’empresa subratlla que ha fet un “esforç” per acostar-se “al màxim” a les aspiracions de la representació sindical, fins a plantejar un increment del 7,2% en els quatre anys de vigència que tindria el conveni.