Incrementa el nombre de matriculacions d’estudiants de grau i màster a Catalunya

El rendiment dels alumnes de grau va millorar durant el curs passat, afectat per la pandèmia

Imatge recurs d'estudiants de la URV. CEDIDA
L’increment de la matriculació d’estudiants de grau i màster universitari es podria situar al voltant del 2% aquest curs, segons l’estimació realitzada a partir de les dades d’avenç de les 12 universitats catalanes recollides pel sistema d’informació Uneix. La Secretaria d’Universitats ha afirmat que de l’estudi inicial es desprèn que la implementació del model híbrid de docència a causa de la pandèmia “no ha tingut afectació negativa en l’atracció i retenció de l’estudiantat”. A partir de l’estimació de dades, el sistema Uneix calcula que el curs es podria tancar amb 269.500 estudiants de grau i màster, xifra rècord i que faria que el curs 2020-2021 sigui el de més matriculats de tota la història del sistema universitari català.
Pel que fa als estudis de grau, el creixement també se situaria al voltant del 2% i seria especialment important en l’oferta presencial, que s’incrementaria en un 2,5%. En el cas dels màsters universitaris, l’augment seria una mica inferior, d’un 1,4%. En aquest cas però seria l’oferta no presencial la que creix més, al voltant del 5%. Això compensaria el descens dels estudiants internacionals, a l’entorn de l’1%.

Creix el rendiment

Pel que fa al curs 2019-2020, afectat pel confinament estricte, el rendiment acadèmic dels estudiants de grau va ser el més alt dels últims cursos amb una taxa del 88,7% de crèdits aprovats respecte als matriculats. El curs anterior va ser del 85,4%. Pel que fa als màsters, sí va ser inferior, del 91,3%, quan el 2018-2019 va ser del 93,5%.

Amb aquestes xifres, Universitats ha afirmat que el confinament decretat el març del 2020 “no va tenir un impacte negatiu en els resultats de l’estudiantat universitari”.

Pel que fa l’abandonament, es va situar en el 8,4%, en el primer curs per sota del 9,2% del curs anterior. En la resta de cursos va ser pràcticament el mateix que anys abans, amb un 5,7%. D’altra banda, un 8,2% dels alumnes van canviar d’estudis, similar al 8,6% del curs 2018-2019.