Impulsen un programa pilot a farmàcies de Barcelona per fer cribratges amb proves PCR

Si els resultats són satisfactoris el programa es desenvoluparà a la resta de Catalunya

L’Agència de Salut Pública de Catalunya impulsa un programa pilot de cribratge de la covid-19 en 50 farmàcies del districte de les Corts de Barcelona amb proves PCR d’automostra de saliva. Aquests establiments entregaran kits de tests PCR a persones d’entre 30 i 59 anys, a qui prèviament se’ls enviarà una carta o un SMS convidant-les a participar. Dimecres va començar la tramesa. Es farà de forma esglaonada, amb l’objectiu d’arribar a unes 32.600 persones, i s’allargarà fins el 22 de gener. Si els resultats són satisfactoris, el programa es desenvoluparà a la resta de Catalunya, però amb frotis nasals.

El farmacèutic, que ha realitzat una formació específica, donarà les instruccions necessàries perquè l’usuari es prengui la mostra de saliva a casa, i després l’haurà de retornar a la farmàcia abans de les 12 del migdia de l’endemà.

Quan la farmàcia tingui la mostra, l’enviarà als laboratoris de l’Hospital Sant Joan de Déu i l’Hospital Clínic, que comunicaran el resultat a través de La meva Salut en un marge de 24 hores. Més concretament, davant dels casos positius, els resultats també seran comunicats al gestor covid del CAP perquè es posi en contacte amb l’usuari. Inicialment està previst la realització d’un test per persona, tot i que serà el Departament de Salut, sota criteris de salut pública, qui decidirà en cada moment la quantitat de proves a fer.

El cribratge, totalment gratuït i que segueix el model del programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte, es focalitzarà en les persones d’entre 30 i 59 anys de tres àrees bàsiques corresponents al districte de Les Corts, les del CAP Montnegre, les de Les Corts-Pedralbes i les de Les Corts-Helios.

En aquest projecte hi participen el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC), el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB), l’Hospital Clínic i l’Hospital Sant Joan de Déu.