Gustavo Dudamel dirigirà ‘Otello’ de Verdi al Liceu entre març i abril amb 11 funcions

El director veneçolà tornarà per segona vegada aquesta temporada després del seu debut amb 'Il trovatore'

El director de l’Orquestra Filharmònica de Los Àngeles, Gustavo Dudamel, dirigirà ‘Otello’ de Verdi al Liceu. El veneçolà substituirà Riccardo Frizza, que suspèn la seva participació a ‘Otello’ per motius d’agenda, segons ha informat el teatre líric. L’òpera de Verdi, basada en l’obra de Shakespeare, comptarà amb un total d’11 funcions entre març i abril, totes incloses en abonaments del teatre.
Amb aquesta òpera, Dudamel tornarà per segona vegada en aquesta temporada, després del seu debut a la sala amb ‘Il trovatore’ en versió concert, el passat octubre. Dudamel dirigirà l’Orquestra Simfònica i el Cor del Gran Teatre del Liceu, amb Gregory Kunde, Jorge de León, Carlos Álvarez, Zeljiko Lucic, Krassimira Stoyanova i Eleonora Buratto.
Concretament, l’òpera estarà en cartell del 27 al 31 de març i del 6 al 14 d’abril i la seva reprogramació respon a les mesures del teatre per ajustar-se a la normativa del Procicat per combatre la pandèmia. Segons anunciava dijous el teatre líric, les limitacions actuals en els transports europeus impossibiliten l’arribada de la producció de la Royal Opera House des de Londres, de manera que la sala ha decidit programar la mateixa òpera però amb factoria de la Bayerische Staatsoper, amb la direcció d’escena d’Amélie Niermeyer, que pot garantir l’arribada al teatre per la seva representació del 27 de març al 14 d’abril.

Debut escènic al teatre

Aquesta òpera serà el debut del director al teatre en el seu primer títol escènic. Riccardo Frizza, que actualment es troba al capdavant de la direcció musical de ‘Les Contes d’Hoffmann’, cancel·la la seva participació a Otello per una reestructuració en la seva agenda.

Coincidint amb la disponibilitat de calendari de Dudamel, l’àrea artística del Liceu va triar el seu nom per conduir un clàssic del repertori verdià. Aquesta incorporació ressegueix el projecte del director artístic Víctor Garcia de Gomar amb el qual es busca la “vinculació” del teatre amb les figures més destacades del panorama musical i els principals teatres d’òpera internacional.

Per a De Gomar, la presència del mestre veneçolà a ‘Otello’ serà “una autèntica festa”. Segons ha justificat, l’òpera necessita una “energia extraordinària” per tal de per posar de manifest la contundència orquestral, la intensitat dramàtica, la tensió escènica i els “fascinants contrastos” de l’obra.

El següent capítol de la col·laboració de Dudamel amb el teatre s’escriurà amb ‘La flauta màgica’, de Mozart, protagonitzada per Javier Camarena, que està previst que vegi la llum en “un futur pròxim”.