Finalitzat “amb èxit” un simulacre d’incendi en un ferri al Port de Barcelona

La Capitania Marítima de Barcelona, un organisme depenent del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, ha coordinat aquest dissabte el primer simulacre d’incendi que ha provocat un cotxe elèctric en un ferri impulsat per gas natural al Port de Barcelona, que ha finalitzat “amb èxit”.

El simulacre ha comptat amb la intervenció d’unitats de Salvament Marítim, dels Bombers de la Generalitat, dels Bombers de Barcelona, del Port de Barcelona i inspectors de la Capitania Marítima, ha explicat el Port de Barcelona aquest diumenge en un comunicat.

S’ha dut a terme per avaluar l’operativitat dels protocols de comunicacions existents entre els participants en l’emergència i per analitzar quines maniobres són les més adequades en la intervenció.

A més, s’ha activat el procediment per al cas d’un buc que necessitava assistència, perquè el ferri Abel Matutes ha accedit al port amb l’incendi controlat però no extingit i amb passatge a bord.

Per la seva banda, l’Autoritat Portuària ha posat en marxa el Pla d’Autoprotecció en nivell 1 per preparar l’arribada del buc al port, completant l’extinció del foc amb l’ajuda dels mitjans de terra.

Gairebé un centenar d’especialistes han participat en l’exercici, que s’ha iniciat a 20 milles del port –32 quilòmetres– i a les 17.30 hores, quan el capità del ferri, de l’empresa Baleària, va donar l’avís de l’incendi.

Dues novetats

Hi ha hagut dues novetats en aquest simulacre: d’una banda, el ferri fa ús de gas natural liquat com a combustible, cosa que planteja un escenari diferent en la gestió del foc.

De l’altra, el focus de l’emergència l’ha provocat un vehicle elèctric que estava just sota els dipòsits de gas, un tipus de vehicle que ha estat escollit perquè cada vegada tenen més presència als creuers.