Ficomic assegura que els Premis Comic Barcelona han complert amb les bases vigents

Replica als crítics amb el guardó a Antonio Martín que els premis reconeixen el treball de professionals del sector

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
Ficomic ha assegurat aquest dimecres que els Premis Comic Barcelona 2021 han complert amb les bases vigents. La federació ha replicat així al gairebé centenar d’autors, que van mostrar dilluns el seu rebuig a la concessió del Gran Premi del 39è Comic Barcelona a l’editor i divulgador del gènere Antonio Martín. Ficomic ha assenyalat en un comunicat al seu web que els Premis Comic Barcelona van ser instaurats per a reconèixer la feina de diferents professionals que treballen en el sector del còmic i té “unes bases que són públiques i són garants de la transparència de les mateixes”.
La federació ha indicat que, per decidir els guanyadors, deleguen cada any aquesta feina a un jurat integrat per persones acreditades de diversos àmbits i veus del món del còmic i que actua amb “total independència de criteri i valoració”.

Ficomic ha apuntat que el jurat d’enguany estava format per Antonio Altarriba (Gran Premi Comic Barcelona 2019), Ana Galvañ (autora), Cristina Hombrados (Associació de Crítics i Divulgadors de Còmic d’Espanya), Ulises P. López (Associació d’Autors de Còmic d’Espanya), Albert Mestres (llibreter de Continuarà Còmics), Álvaro Pons (Director de la Càtedra d’Estudis del Còmic de la Universitat de València), Marika Vila (autora i tècnica editorial) y Antoni Guiral (crític, editor, guionista i comissari d’exposicions de Comic Barcelona).

En aquest context, ha manifestat que les decisions que va prendre el jurat van complir amb les bases vigents dels premis.

Així mateix, Ficomic ha volgut agrair les propostes que han rebut fins ara per millorar els premis, les estudiaran i incorporarà aquelles novetats que contribueixin a la divulgació del treball de tots els professionals del món del còmic i a sumar nous lectors.

Al comunicat, han destacat la seva feina d’aquests anys al costat dels autors, escoltant i donant suport a la professió. “Seguim i seguirem treballant en això, a través del diàleg i tendint ponts de col·laboració”.

Crítics

Gairebé un centenar d’autors van mostrar dilluns el seu rebuig a la concessió del Gran Premi del Comic Barcelona a Antonio Martín. En un comunicat conjunt, els historietistes van criticar que s’hagi “alterat de forma sorprenent” el criteri que ha prevalgut durant 32 edicions del guardó, premiant per primera vegada algú que no és autor de còmics. Per això, van demanar a l’organització (Ficomic) que retiri el premi i l’atorgui a algú que “compleixi els requisits i tingui els mèrits suficient”. Entre els signants, hi havia diversos autors guardonats amb el Premi Nacional de Còmic del Ministeri de Cultura i també anteriors guanyadors del Gran Premi del Còmic Barcelona.

“La decisió del jurat de 2021 no ens representa i s’entén com un desaire cap a aquells que s’han passat incomptables hores davant de la seva taula de treball perquè els còmics puguin existir”, van recalcar, sobre un veredicte que van jutjar “inacceptable” i que “no compleix les regles”.