Es podrà començar a pagar amb targeta en algunes línies de bus

El projecte s'estendrà a tota la xarxa d'autobusos en sis mesos i requerirà una inversió total d'1,4 MEUR

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
Imatge de l'autobús amb el sistema que permet pagar el bitllet senzill amb targeta bancària. ACN

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) i l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) han impulsat un projecte per pagar i validar el bitllet senzill de l’autobús amb targeta bancària. Aquest mecanisme estarà disponible a les línies V3 i 46 a partir d’aquest divendres i s’entendrà a tota la xarxa d’autobusos en els pròxims sis mesos.

El sistema admet pagaments amb targetes de dèbit i de crèdit de les principals entitats bancàries, així com amb dispositius mòbils o rellotges intel·ligents. El projecte requerirà una inversió total d’1,4 milions d’euros i pretén donar més facilitats per a l’accés a l’autobús a persones que no són usuàries habituals.

Aquest projecte suposa un “gran pas” en la digitalització del transport públic i està especialment dirigit especialment als viatgers “esporàdics”. “Esperem que contribueixi a que els usuaris que potser no usen l’autobús per la complexitat de compra tinguin un accés més fàcil”, ha assegurat el conseller delegat de TMB, Gerardo Lertxundi.

Aquest tipus de pagament pretén donar més facilitats per a l’accés de l’autobús a les persones que no són usuàries habituals, especialment els visitants de la ciutat. Precisament per aquest motiu, el sistema s’ha començat a instal·lar a les línies V3 i 46. Actualment, els bitllets senzills representen només el 2% del total.

El mecanisme es troba en l’entrada davantera de l’autobús. Per pagar, cal acostar la targeta o el dispositiu al lector, que capta les dades i gestiona la compra del bitllet senzill a través de la passarel·la de pagament. La transacció electrònica és al mateix temps una prova de disposar del títol vàlid, en cas d’una inspecció dels bitllets.

Aquest sistema permet també l’eliminació de la manipulació d’efectiu i agilitzar el servei amb un temps d’aturada més breus a les parades.

El projecte de pagament del bitllet senzill amb targeta bancària en els autobusos de TMB s’emmarca en el projecte de transformació tecnològica que l’ATM està desenvolupant amb la T-Mobilitat.

La posada en servei del sistema a les línies V3 i 46, amb uns 30 vehicles i uns 20.000 viatgers diaris, servirà per incorporar testejar el projecte i incorporar-hi millores.

En els pròxims sis mesos, TMB i ATM continuaran amb la instal·lació d’equips de validació amb targeta bancària a la resta de línies. La previsió és completar la disponibilitat a tota la flota de TMB, amb més de 1.000 vehicles, aquest novembre.