‘Enxaneta’ serà el nom del primer nanosatèl·lit de la Generalitat batejat per nens catalans

El llançament és realitzarà el proper 20 de març a bord del coet Soyuz 2

‘Enxaneta’ és el nom amb el que 10.000 nens de Catalunya han batejat el primer nanosatèl·lit de la Generalitat, que és posarà en òrbita el proper 20 de març dins del cosmòdrom de Baikonur (Kazahstan), segons un comunicat aquest dimecres.

El nom ha estat triat mitjançant un concurs organitzat per l’informatiu infantil del canal Super 3 ‘InfoK’ i que s’ha donat a conèixer aquest dimecres en un acte al Cosmocaixa.

Concretament, ‘Enxaneta’ ha estat el nom escollit pel 20% dels votants, la qual cosa suposa 1.840 vots, d’entre els 10 finalistes, després de proposar-se fins a 203 noms.

PROMOURE VOCACIONS CIENTÍFIC-TECNOLÒGIQUES

El nom ho van proposar cinc nens provinents de Girona, Vilassar de Mar, Terrassa i Sant Feliu de Llobregat (Barcelona), que han estat guardonats amb una visita guiada a l’Observatori Astronòmic del Montsec (Lleida) i una entrada per visitar el Centre d’Observació de l’Univers amb les seves famílies.

L’objectiu d’aquesta iniciativa, promoguda per la Conselleria de Polítiques Digitals i Administració Pública, la CCMA i del IEEC, és fomentar els vocacions científic-tecnològiques entre els més joves i fer “créixer el seu interès pel nou sector d’oportunitats laborals i de futur que és la nova economia de l’espai”.

L’acte ha estat presidit pel conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró; la vicepresidenta i presidenta en funcions de la CCMA, Núria Llorach, i el director del IEEC, Ignasi Ribas.

L’ENLAIRAMENT DEL NANOSATÈL·LIT

El proper dissabte, 20 de març, a les 7 hores i 7 minuts, l”Enxaneta’ desenganxarà a bord del coet Soyuz 2 amb l’objectiu de permetre “la comunicació i l’obtenció de dades de sensors situats en tot el territori”, fins i tot en zones de difícil accés o que no tenen cobertura de les xarxes de telecomunicacions terrestres convencionals.

Això permetrà, entre altres aplicacions, monitorizar el total dels rius i les reserves d’aigua en tot el territori per millorar i fer més eficient la gestió de l’aigua o “el seguiment i protecció de la fauna salvatge”.

El llançament del coet que transportarà l”Enxaneta’ és podrà seguir en directe a través de la web ‘www.ensposemenorbita.cat‘, on ja està activada el compte enrere fins al moment del llançament.