Entra en vigor la pròrroga dels ERTO i de la prestació d’autònoms fins el 31 de maig

El Reial decret llei que prorroga fins al 31 de maig els expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTE) i la prestació per cessament dels autònoms entra en vigor aquest dimecres després de la seva publicació avui al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE).

Les dues mesures tindran un cost proper als 7.000 milions d’euros, dels quals 5.000 milions corresponen a l’extensió dels ERTE i uns 2.000 milions a la pròrroga de la prestació d’autònoms.

La nova pròrroga dels ERTO manté bàsicament el mateix esquema de protecció a empreses i treballadors de l’anterior pròrroga, tot i que simplifica els tràmits per estendre’ls en el temps, de manera que no es necessitaran noves autoritzacions administratives.

L’esquema que estarà en vigor fins el 31 de maig contempla el manteniment de les tres modalitats de ERTO actuals: els destinats als sectors ‘ultraprotegits’ i a les empreses vinculades a la seva cadena de valor; els ERTO d’impediment de l’activitat, i els ERTO de limitació, els dos últims pensats per restriccions administratives temporals adoptades com a mesura de fre als contagis de Covid (reducció d’aforaments o prohibició d’obertura, per exemple).

Les exoneracions en les cotitzacions socials vinculades a aquestes modalitats es mantenen. Així, en el cas dels sectors ‘ultraprotegits’ i empreses de la seva cadena de valor, les exempcions seran del 85% per a empreses amb menys de 50 treballadors i del 75% per a les que tenen més de 50 empleats, tant per a empleats reincorporats com per suspesos.

En els ERTO per impediment, als quals poden acollir-se empreses de qualsevol sector o activitat, les exoneracions seran del 100% per a empreses amb menys de 50 treballadors i del 90% per a les que tinguin més de 50 treballadors en plantilla.

En els ERTO de limitació, als quals també poden tenir accés empreses de qualsevol sector o activitat, les exempcions seran decreixents fins a maig de 2021. Per a empreses de menys de 50 treballadors, aquestes seran de el 100% al febrer, del 90% al març, del 85% a l’abril i del 80% al maig. Per a les que tinguin més de 50 empleats, seran del 90%, del 80%, del 75% i del 70%, respectivament.