Endesa substitueix amb cable trenat part de la línia elèctrica del Parc de Collserola

L'actuació s'ha fet amb helicòpter per minimitzar l'impacte sobre l'espai natural

Un helicòpter d'Endesa instal·lant cable trenat a la xarxa elèctrica del Parc de Collserola. ACN

Endesa ha substituït amb un innovador cable trenat part de la línia elèctrica del Parc Natural de la Serra de Collserola a la zona de Sant Cugat del Vallès. L’actuació, enllestida aquest dimarts, comporta l’ús d’una tecnologia l’última generació, que fins ara només s’havia utilitzat en línies de baixa tensió.

La companyia destaca que el cable trenat representa una reducció important de les mides i l’amplitud física de la línia. El nou tipus de cablejat al parc forma part del projecte Pla de Collserola amb què la firma es va comprometre des del 2017 a racionalitzar la xarxa aèria d’alta, mitjana i baixa tensió, amb un projecte de 134.000 euros. L’actuació d’aquest dimarts s’ha fet amb helicòpter per minimitzar l’impacte a l’espai natural.

Endesa destaca que el nou disseny és més robust i resistent als fenòmens meteorològics adversos, alhora que es guanya en seguretat i queda més integrat en l’entorn natural, reduint també el risc d’incendi forestal.

Els treballs, que s’han executat a la zona compresa entre el camí de Can Fló, el carrer Cedrela, l’avinguda Pere Planas i la carretera BP-1417, han suposat la retirada de 15 suports i d’1,3 quilòmetres de cable. Per aguantar el pes dels 850 metres de nou cable trenat de mitjana tensió, s’ha instal·lat 18 suports de xapa metàl·lica plegada i amb elements anti-escalada.

Línia trenada a Cerdanyola del Vallès

Aquesta és la segona intervenció d’aquestes característiques emmarcada dins del Pla Collserola. El passat mes de desembre es van fer uns treballs similars a Cerdanyola del Vallès, a la zona boscosa propera al Centre de Formació i Treball Flor de Maig. Allà es van substituir 1.320 metres de cablejat nu convencional per 480 de nou aeri trenat, i es van canviar 10 suports antics per 10 de nou disseny. Aquells treballs es van completar amb la reforma integral d’un centre de transformació.

Pla per racionalitzar la xarxa elèctrica de Collserola

Endesa i el Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola van signar un conveni en el qual la firma elèctrica es compromet a racionalitzar les infraestructures i les instal·lacions elèctriques de la Companyia que es troben situades dins d’aquest espai natural. El pla inclou, entre d’altres, la reducció d’un 19% del traçat aeri i la substitució d’un 21% del cablejat convencional pel sistema trenat.