Divendres, 19 d'abril de 2024
És notícia

Els restaurants més antics de Barcelona es reinventen per la pandèmia i miren cap al futur

Guanyen clients locals, perden els de fora de Catalunya i esperen sobreviure

Alguns dels principals restaurants més antics de Barcelona s’han reinventat i adaptat a les restriccions per sobreviure a la pandèmia de coronavirus, en reforçar fórmules modernes de negoci, incloses les digitals.

En declaracions a Europa Press, responsables de Can Culleretes (1786), Los Caracoles (1835) i 7 Ports (1836) han explicat que han mantingut obertes les seves portes sempre al llarg de la seva història –fins i tot durant la Guerra Civil– però això va canviar amb el confinament al març del 2020.

El propietari del 7 Ports, Francesc Solé Parellada, ha valorat que la Covid-19 ha estat “el cop més dur” de la seva història, igual que una de les quatre copropietàries de Los Caracoles, Aurora Bofarull, que ha que ha qualificat la pandèmia com la pitjor època per al seu local.

Per afrontar les restriccions i mantenir la seva activitat, els restaurants centenaris han sistematitzat i ampliat a tot el menú el menjar per emportar i a domicili, que fins ara era una cosa puntual.

El 7 Ports envia menús a domicili, i arriba fins i tot a altres comunitats, i ha incorporat a la seva oferta els “menjars digitals” per a empreses: els treballadors d’una empresa reben a casa seva un menú per a una posterior trobada telemàtica amb l’empresa, una iniciativa que ha rebut una molt bona resposta, segons Solé.

Can Culleretes ha creat una botiga online amb els seus plats, per també enviar a tota la Península Ibèrica i a les Balears, i el gerent, Carlos Martínez Agut, espera que “poc a poc es converteixi en una altra font d’ingressos”, mentre que Los Caragols ha ampliat la seva oferta de menjar a domicili i per emportar, que abans només incloïa el pollastre a l’ast.

Pèrdua de facturació

En termes de facturació, Solé ha calculat que 7 Ports ha perdut un terç del que guanyava abans de la pandèmia, en baixar la clientela, fins reunir ara com ara a l’establiment una mitjana de 200 persones els caps de setmana, i unes 100 entre setmana.

El gerent de Can Culleretes ha explicat que l’any 2019 van facturar 1,2 milions d’euros però que l’any següent no van arribar als 400.000 euros.

Aurora Bofarull ha dit que Los Caracoles abans omplia les 250 places disponibles de l’establiment per servei, mentre que ara hi acudeixen 10-12 persones cada dia entre setmana i 40 cada dia en caps de setmana.

Una de les principals caigudes en els ingressos ha estat la falta de clientela de fora de Catalunya i internacional, que s’ha quedat en mínims: en el cas de Can Culleretes, abans de la crisi sanitària representava el 70% de clients en el torn de nit, mentre que al 7 Ports el 50% eren internacionals.

La resposta local i dels joves

Malgrat les restriccions, tots han experimentat un augment dels clients locals i han celebrat la resposta positiva que han rebut amb la renovació de la seva oferta.

En el cas del 7 Ports, el seu propietari ha percebut un augment de clientela jove des de fa un any, cosa que l’ha deixat “molt sorprès”.

Amb aquesta situació, tots els restauradors coincideixen a demanar que es mantinguin els expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO), perquè ha estat una de les ajudes que els ha permès mantenir-se oberts.

Sobre els crèdits ICO, Martínez i Bofarull veuen amb preocupació l’endeutament a llarg termini que suposen, motiu pel qual han demanat ajudes directes, mentre que Solé ha comentat que segons ells s’haurien de “condonar”.

Mirada cap al futur

Amb una mirada d’esperança, Solé creu que sortiran d’aquesta situació de cara al 2022 segons com evolucioni la situació econòmica, i preveu un augment del 5% de clients en els propers mesos.

Martínez, no obstant això, veu “negre” el futur si no arriben les ajudes, i, tot i que no s’està plantejant tancar, no ho descarta si la situació s’allarga, entre d’altres raons, pels temps de vacunació.

Bofarull ha dit que tancar Los Caracoles ha entrat en els seus plans en algun moment de la crisi, però que sobreviurà per defensar la conservació dels comerços “emblemàtics” que ja formen part del patrimoni de la ciutat.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Una col·lisió entre dos turismes a Vic acaba amb nou ferits

Notícia següent

Detingut a Calafell per robar-li el camió a un repartidor mentre entregava un paquet

Notícies relacionades