Els Mossos detecten 159 lladres multireincidents actius a Barcelona

Per la pandèmia, deixen de robar a turistes i de furtar al Metro, i augmenten les estrebades

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

Els Mossos d’Esquadra han detectat 159 lladres multireincidents que actualment estan en actiu a la ciutat de Barcelona, dins del nou dispositiu Tremall per combatre els robatoris violents que aquest dijous ha presentat en roda de premsa el conseller d’Interior de la Generalitat, Miquel Buch.

L’han acompanyat el comissari en cap de la Regió Metropolitana de Barcelona, Carles Anfruns, i el cap de la Divisió d’Investigació Criminal de Barcelona, Joan Carles Granja, que han explicat que la mitjana d’edat d’aquestes persones és de 26 anys, la majoria són homes (143) i acumulen l’11% dels robatoris a la ciutat.

Des de començament d’any, el lladre que acumula més detencions de la llista arriba a les 25, i el segon i el tercer en tenen 16.

Han explicat que el nou dispositiu Tremall pretén combatre més eficaçment els robatoris violents a la ciutat amb una nova estructura i millora de la qualitat dels atestats –per incorporar aspectes com la multireincidència, si els lladres anaven en grup o si la víctima és vulnerable–.

En la seva intervenció, Buch ha destacat que des que va arrencar al juny, s’han detingut 360 lladres, 34 dels quals han ingressat en presó preventiva, per la qual cosa considera que la feina és “satisfactòria”.

En aquest període, hi ha hagut 1.280 robatoris amb violència i intimidació, dels quals 1.030 a la via pública, i del total de fets delictius a Barcelona, els furts suposen el 57% (el 2019 n’hi va haver 370 al dia).

El conseller ha considerat que s’ha fet “un pas més” contra la multireincidència delincuencial perquè hi ha persones que es dediquen diàriament als actes delictius, per la qual cosa ha reclamat canvis en el Codi Penal per poder empresonar aquests delinqüents.

Ha recalcat que entre el 2017 i 2020, un centenar de delinqüents habituals han estat arrestats 1.362 vegades, i que a més acumulen 2.265 denúncies: “Ja no és multireincidència, és el pas següent”.

El comissari Carles Anfruns ha explicat que a més han localitzat “48 cases ocupades” on viuen delinqüents multireincidents.

CANVIS AMB LA COVID

Amb l’aparició de la pandèmia de coronavirus, els multireincidents han modificat la seva manera d’actuar, perquè a causa de l’absència de turistes, han començat a robar víctimes nacionals i més vulnerables.

Segons ha explicat Granja, han augmentat el grau de violència i ara atraquen persones d’avançada edat, i principalment busquen joies, telèfons mòbils i carteres amb diner en efectiu.

L’intendent ha explicat que la distància social que ha imposat la pandèmia dificulta l’actuació dels carteristes, especialment al transport públic o llocs turístics, amb la qual cosa ja no tenen l'”oportunitat”.

El dispositiu Tremall és un sistema de treball que engloba diferents especialitats del cos: investigació, Brigada Mòbil i Àrea de Recursos Operatius, les comissaries de Barcelona i la Comissaria de Mobilitat pels delictes al transport públic, i que es pot extrapolar a tot Catalunya.