Els ingressos per habitació dels hotels cauen un 38% a Barcelona fins al març

A l'Estat, la xifra cau un 27% i el sector concentra els esforços en atraure la demanda interna

L’ingrés mitjà per habitació disponible en els hotels (RevPAR) ha caigut un 38% en el primer trimestre de l’any a Barcelona, segons el Baròmetre del Sector Hoteler elaborat per STR i Cushman&Wakefield. Durant els primers dos mesos de l’any, la majoria dels mercats urbans i turístics van experimentar creixement en l’ocupació. A Barcelona, en canvi, els ingressos per habitació van patir una davallada del 17% a conseqüència de la cancel·lació del Mobile World Congress (MWC). Al març, la crisi del coronavirus va provocar una caiguda dels ingressos i l’ocupació del mercat hoteler. A l’Estat, els ingressos per habitació disponible han caigut un 27% en el primer trimestre, i ara, el sector concentra els esforços en atraure la demanda interna.

Barcelona ha registrat la major davallada de l’ingrés mitjà per habitació disponible en els hotels en els primers tres mesos de l’any, amb una caiguda del 38%. A la capital catalana li segueixen València, amb un descens del 29%; Córdoba i Sevilla, amb un 28%, i les Illes Balears, amb un 27%.

De cara les perspectives de futur, STR i Cushman&Wakefield recomanen fer seguiment de la situació en altres mercats, com la Xina. A principis de maig, el país tenia prop del 90% dels hotels oberts i les operacions s’havien recuperat fins al 50% en alguns destins. “El fet que molt turisme sigui nacional no permet extrapolar conclusions, però si demostra com pot ser la reactivació”, conclouen a través d’un comunicat.

A l’espera de les decisions sobre el trànsit aeri i l’obertura de fronteres, el sector hoteler estatal concentra els esforços en la demanda interna “en destinacions de baixa intensitat”. En algunes localitats més properes a la frontera, el turisme francès o de Benelux podria ser “important” per a la recuperació.

“L’objectiu a Espanya ha de ser garantir la liquiditat i continuïtat de les empreses hoteleres per, a poc a poc, iniciar els plans de reinici de l’activitat basats en la confiança i seguretat amb un 2020 que serà, sense dubte, un exercici de supervivència”, ha manifestat el soci i codirector de Cushman&Wakefield Hospitality, Albert Grau.