Els antics ocellaires de la Rambla volen evitar el tancament de les parades

La família Cuenca denuncia una "doble vara de mesurar" a favor de la restauració a l'hora de planificar el futur passeig

La família Cuenca, paradista majoritari de les antigues ocelleries de la Rambla, ha lamentat que l’Ajuntament de Barcelona no accepti reunir-se amb els comerciants d’aquests establiments per intentar buscar una solució pactada a la retirada de les parades, que es podria produir aquest mateix agost.
Xavier Cuenca, membre de la família, ha reclamat reunir-se amb l’alcaldessa, Ada Colau, per abordar el tema, ja que creu que tenen “prou arguments” per arribar a un acord. Cuenca també ha remarcat que retirar les 11 parades “no solucionarà el problema del turisme” i ha criticat que hi hagi una “doble vara de mesurar” a favor de la restauració a l’hora de decidir quines activitats podran romandre després de la remodelació de la Rambla.
La família Cuenca ha presentat un recurs d’alçada per via administrativa contra l’expedient municipal, i també s’han sol·licitat mesures cautelars. Cuenca ha informat que, segons els seus serveis jurídics, el tancament de les parades es podria produir a partir del dos d’agost, un cop passats els deu dies hàbils de què el consistori disposa per respondre al recurs. “L’ajuntament el desestimarà, i a partir d’aquí ja es pot produir el desnonament administratiu”, ha explicat. La decisió afectaria 11 parades i els seus 98 treballadors.

Des del col·lectiu de paradistes asseguren que han suggerit diverses alternatives al tancament definitiu, com ara canviar l’oferta de productes o una proposta per mantenir únicament quatre de les onze parades i que en cap es venguin records, i critiquen que el govern municipal no els hagi volgut rebre per negociar. “No sabem què més oferir perquè, com a mínim, hi hagi un diàleg”, ha lamentat Cuenca.

En relació amb la reforma de la Rambla, Cuenca ha explicat que el pla preveu que les activitats que no puguin romandre al passeig després de la remodelació cessin la seva activitat un cop les obres afectin el tram on estan situades, i a ser possible de comú acord amb totes les parts. En aquesta línia el paradista ha suggerit que els deixin mantenir els establiments fins al 2028, quan es preveu que les obres arribin a la zona, i ha apel·lat a aquest “acord comú” per intentar trobar una solució consensuada.

Cuenca també ha criticat que el consistori vulgui “esponjar” la Rambla mentre obre el port als creuers, i ha denunciat que existeixi una “doble vara de mesurar” a l’hora de planificar el futur del passeig. “En el fons l’interès general és l’interès particular d’un grup de comerciants que tenen una junta governada per l’hostaleria, que vol ocupar aquest espai”, ha alertat. “Traient les onze parades d’antics ocellaires no s’acaba el problema del turisme”, ha conclòs.

Per denunciar la situació, la família Cuenca ha recreat la casa de Carl Fredricks i Rusell, de la pel·lícula ‘Up’ de Disney Pixar, col·locant una gran quantitat de globus sobre el sostre d’una de les parades. A més, la família ha recollit 80.000 fimes per protestar contra la decisió del consistori, i pròximament Xavier Cuenca sol·licitarà una reunió amb la síndica de Greuges, Maria Assumpció Vilà, per explicar-li la situació i reclamar un acord.

Les antigues ocelleries, en peu de guerra

L’Ajuntament de Barcelona va anunciar el passat mes de gener que iniciaria els tràmits per retirar les antigues ocelleries que es troben al tram alt de La Rambla en un intent d”‘esponjar el passeig, fer-lo més transparent i engrandir-lo”, tal com va explicar el regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa. A partir d’aquí, el consistori va anar articulant tots els processos per materialitzar aquests tancaments, una decisió que no va ser ben rebuda pel col·lectiu de paradistes. Un dels moments més polèmics va ser quan l’Ajuntament va comunicar als venedors que les llicències que els havien donat l’any 1971 caducaven al cap de 50 anys, és a dir, el 2021. En aquell moment els comerciants van denunciar que quan es van atorgar les concessions aquestes tenien una durada no definida de 99 anys, i que la decisió de limitar-les a 50 havia estat presa “a posteriori” i en conveniència amb els interessos de l’ajuntament. Ara, els paradistes titllen la decisió d'”unilateral” i critiquen que en cap moment del procés el consistori hagi obert un procés de negociació per trobar solucions.