Els 489 controls policials a les carreteres catalanes són “de dia i de nit”

88 persones han estat sancionades per anar a segones residències des de dijous a la tarda i han hagut de tornar

 Els controls policials a les carreteres catalanes que van començar dijous i s’allargaran fins dilluns seran 489 i hi participaran 2090 efectius dels Mossos. El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha advertit que “hi haurà controls tant estàtics com dinàmics, de dia i de nit, i no només a les carreteres, sinó també en espais d’ús públic”. Des d’aquest dijous a les tres de la tarda hi ha hagut 54 controls i s’han aixecat 298 actes, de les quals 88 han estat sancionades per anar a segones residències i han hagut de tornar. La reducció del trànsit és de moment d’un 88% malgrat un repunt dimarts i dimecres, ha indicat el director del Servei Català de Trànsit, Juli Gendrau. S’han mobilitzat 59.000 vehicles quan normalment ho feien 500.000.

Dimarts i dimecres es va detectar “uns petits augments” de trànsit en determinades zones d’entre el 5 i el 15% i a les sortides de Barcelona un increments del 7%. Aquest canvi de tendència es va revertir dijous, quan es va tornar a la tendència de la disminució del trànsit, que va ser d’un 11% global als accessos a segones residències respecte la setmana anterior. Aquest divendres la tendència a la baixa s’ha accentuat, ha afegit Gendrau. En concret, les 9 hores la reducció era del 63% de sortida de l’àrea metropolitana de Barcelona en comparació amb divendres passat.

Pel que fa a les dades de desplaçaments des del dijous a les 15 hores fins divendres a les 10 hores, la reducció ha estat del 84%. Dijous a l’àrea metropolitana d’entrada més sortida, durant les 24 hores van circular 178.083 vehicles. Dijous 12 de març en la mateixa franja horària, van circular 898.341 vehicles, el que suposa un descens del trànsit del dijous del 80% respecte un dijous normal. Respecte la setmana passada, concretament el 2 d’abril, el descens és del 10%.

Controls tot el dia

Els controls policials s’allargaran “pràcticament tot el dia” després de la incorporació de les franges nocturnes, en el que serà el quart cap de setmana consecutiu amb controls a les carreteres catalanes, ha exposat el comissari de Mobilitat, Joan Carles Molinero. Ha indicat que a part dels controls estàtics hi haurà una “alta presència especialment a les carreteres secundàries amb accés a nuclis de segones residències”.

Entre els sancionats per anar a segones residències, Molinero ha explicat els casos d’un matrimoni de Terrassa identificat en una zona turística de Tarragona amb el maleter amb menjar per passar-hi més de quatre dies i d’una persona de Barcelona interceptada a Salou.

“No només durant el pont llarg, sinó també els propers dies es continuarà mantenint els controls de mobilitat per evitar l’incompliment del confinament”, ha advertit Molinero. També ha fet “una crida a la col·laboració ciutadana per responsabilitat i solidaritat amb les persones que sí que compleixen el confinament”.

Els radars segueixen en actiu, ha informat Molinero a preguntes dels periodistes, tot i que “no s’ha detectat un increment de la velocitat a la xarxa viària”, ha manifestat. “La gran majoria de gent que es mou està respectant de forma molt majoritària les normes de coordinació”, ha dit.