El Zoo de Barcelona se suma a la campanya de la ONU per la restauració dels ecosistemes

El Decenni per a la Restauració dels Ecosistemes té com a objectiu prevenir, aturar i revertir la degradació dels ecosistemes a tot el món

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

Amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient, es posa en marxa la iniciativa del Decenni per a la Restauració dels Ecosistemes, llançada per les Nacions Unides i que compta amb l’adhesió del Zoo de Barcelona. La campanya, que està liderada pel Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (UNEP) i l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO), pretén prevenir, aturar i revertir la degradació dels ecosistemes, i que té el suport de centenars d’institucions a tot el món.

El compromís del Zoo de Barcelona amb la conservació i protecció dels ecosistemes i la preservació de la biodiversitat, es fa palès amb l’impuls que s’està realitzant des de la institució en els àmbits de recerca, la conservació i la sensibilització, pilars bàsics de la seva activitat. El març passat, el Zoo es va unir a la coalició global “Units per la Biodiversitat”, una iniciativa de la Comissió Europea que instava tots els museus, parcs nacionals, centres de recerca, universitats, zoos, aquaris i jardins botànics a unir forces per la natura.

Cal destacar projectes com el Parc dels esculls artificials, al front marítim de Barcelona, on s’està recuperant la riquesa i el valor biològic de la franja litoral creant i protegint espais per a més de 300 espècies de fauna i flora. També destaquen el projecte de protecció dels ecosistemes fluvials de la Tordera i el Besòs, dins el programa de conservació de la llúdria comuna, o el treball als Espais naturals del Delta del Llobregat, que han permès la recuperació de fauna autòctona com la tortuga de rierol o el fartet.

Pel que fa a entorns menys propers, la preservació dels hàbitats i ecosistemes naturals de la reserva de la Biosfera de Ferlo Nord, al Sahel de Senegal, on s’hi reintrodueix la gasela dorcas, o el treball a Borneo per evitar la fragmentació dels hàbitats dels orangutans, entre d’altres.

També es realitza una tasca essencial pel que fa a la sensibilització, posant especial èmfasi en la necessitat de la protecció dels ecosistemes en totes les accions educatives que tenen lloc al Zoo. A l’Espai Life Tritó Montseny es consciencia sobre la urgència de la preservació de l’entorn d’aquesta espècie endèmica La programació de visites i tallers per a escolars reforça aquest missatge, dedicant un taller específic als ecosistemes, i s’ha creat una nova proposta per a socis, les Minirutes “Compromesos amb la biodiversitat”, vinculades a la campanya Units per la Biodiversitat, així com també s’hi ha vinculat els casals d’estiu d’enguany.

El Decenni per a la Restauració dels Ecosistemes

Els ecosistemes són el suport de tota la vida a la Terra. Com més saludables són, més saludable és el planeta i els seus habitants. Les últimes dècades han estat testimoni del deteriorament de tots els ecosistemes del món: l’activitat humana ha causat la crisi climàtica i de la natura que estem vivint, i en aquest moment un milió d’espècies es troben en perill d’extinció.

El Decenni de la Restauració dels Ecosistemes de les Nacions Unides pretén impulsar accions per restaurar i preservar el planeta, ajudant a eliminar la pobresa, i per combatre el canvi climàtic i prevenir l’extinció massiva de la fauna i la flora. D’aquesta manera podrem donar l’oportunitat a les generacions futures de continuar gaudint la bellesa de la natura i de beneficiar-se dels seus recursos. El Zoo pren consciència sobre la necessita d’actuar ja per fer les paus amb la natura i donar suport als canvis necessaris, especialment tenint en compte l’actua l situació de pandèmia a causa de la COVID-19.