El teletreball provoca “riscos ergonòmics, psicosocials i organitzatius”

El sindicat alerta que la digitalització planteja "interrogants" sobre el dret a la intimitat o la protecció de dades

Comissions Obreres (CCOO) alerta que el teletreball provoca “riscos ergonòmics, psicosocials i organitzatius”. Així ho han apuntat el responsable del Servei de Coordinació d’Actuacions de Salut Laboral, Rafel Panadès, i el tècnic superior en Prevenció de Riscos Laborals, Ramon Ferrer, durant la jornada ‘Teletreball i digitalització: a quins nous riscos ens enfrontem?”, organitzada pel sindicat. Segons han detallat, els principals efectes sobre la salut es relacionen amb la fatiga visual, els trastorns musculoesquelètics i de salut mental, l’alimentació i els hàbits de consum. Així mateix, el sindicat ha alertat que la creixent digitalització planteja “interrogants” relacionats amb el dret a la intimitat i la protecció de dades.

Panadès i Ferrer han assegurat que el teletreball és “un entorn de treball nou” per a moltes persones i que, en aquest sentit, planteja diverses “limitacions”, com ara la conciliació laboral o la gestió d’espais i recursos compartits per diverses persones. Així mateix, han recordat que és important que el treballador tingui espai suficient on hi hagi “ordre, neteja i ventilació”. Amb tot, han assegurat que es desenvolupen una sèrie de “reptes importants i necessaris”, als que treballadors i empreses s’han d’afrontar.

“De cop i volta es va haver de treballar amb pantalles i videoconferències, que alguns treballadors no sabien com organitzar”, ha apuntat Panadès, En la mateixa línia, Ferrer ha alertat que és necessari “formar i preparar a qui teletreballarà a distància” per tal que sigui conscient dels riscos a què s’enfronta.

Segons el sindicat, els principals problemes es relacionen amb els accidents laborals. Així, consideren que les empreses catalanes no tenen una avaluació específica de tots els riscos que implica la feina, de manera que si es fa des de casa encara és més difícil detectar-los. La responsable de Salut Laboral de CCOO Catalunya, Mònica Pérez, ha explicat que l’avaluació dels riscos en el teletreball es fa a distància, de manera que cada treballador envia informació al seu servei de prevenció. “Tindrem problemes en el reconeixement dels accidents de treball perquè moltes mútues d’empreses voldran que passin com a accidents domèstics”, ha alertat Pérez. “Argumentaran que el treballador està fora de la jornada de treball i serà aquest qui haurà de demostrar que ha estat dins de la jornada i dins el lloc de treball”, ha afegit la responsable de Salut Laboral.

Per això, CCOO considera clau “un bon registre de jornada” i recalca la importància de la negociació col·lectiva i una normativa de referència. En aquest sentit, apunta que cal que empreses i treballadors clarifiquin les condicions del teletreball i especifiquin aspectes com la distribució, els temps de disponibilitat o els descansos durant la jornada laboral. A més, insisteixen que el teletreball és voluntari i els drets i deures són els mateixos que en el cas del treball presencial.

Així mateix, el sindicat ha recalcat que la digitalització també provoca certa “incertesa”. Pérez ha alertat que amb el teletreball algunes empreses emmagatzemen informació sobre els treballadors que qüestiona la protecció de dades. En aquesta línia, ha posat d’exemple Amazon, que està desenvolupant algoritmes interns i sistemes d’intel·ligència artificial per reduir “l’exposició al risc ergonòmic” dels treballadors. “Des del punt de vista teòric està molt bé, però estaran emmagatzemant dades personals de tipus biològic”, ha alertat Pérez.

“No es tracta de les tecnologies en sí mateix, sinó de qui les governa i per què les volen, en això és el que posem èmfasi”, ha assegurat Pérez. Amb tot, el sindicat ha defensat la necessitat de “posar les persones al centre” i ha reivindicat que cal “eradicar la precarietat” del mercat laboral espanyol per fer possibles aquestes millores.