El Rei presideix avui l’acte que commemorarà els 40 anys del fracàs del 23F

Sánchez i Casado coincidiran en aquesta cerimònia, a la qual no assistiran ERC, PNB, Bildu, Junts, PDeCAT, BNG i la CUP

El Rei Felip VI presidirà aquest dimarts l’acte organitzat pel Congrés dels Diputats per commemorar el quarantè aniversari del fracàs del cop d’estat del 23 de febrer de 1981, i la vigència de la Constitució espanyola de 1978.

La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, serà l’encarregada d’obrir aquesta cerimònia, que començarà a la una del migdia al Saló de Pasos Perdidos. Després de la seva intervenció, prendrà la paraula el Cap de l’Estat.

Batet rebrà el Rei a la Carrera de Sant Jerónimo al costat del president del Govern, Pedro Sánchez; la presidenta del Senat, Pilar Llop; el president del Tribunal Constitucional, Juan José González Rivas; i el president del Tribunal Suprem i el Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes.

Com sol ser habitual quan acudeix al Congrés, Felipe VI, acompanyat dels representants de les altes institucions de l’Estat, accedirà al Palau per la coneguda com a Porta dels Lleons i es dirigirà a l’Escriptori del Rellotge per saludar els convidats.

REPRESENTANTS DELS PODERS DE L’ESTAT

En aquesta llista es troben els ponents de la Constitució, els quatre vicepresidents del Govern, els membres de la Mesa del Congrés dels Diputats i els portaveu dels diferents grups parlamentaris.

També està prevista la presència del president del PP, Pablo Casado, en la seva qualitat de líder de l’oposició. Sánchez i Casado coincidiran en aquest acte mentre els seus partits estan ultimant un acord per a la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), el mandat del qual va caducar fa més de dos anys.

ERC, PNB, Bildu, Junts, el PDeCAT, el BNG i la CUP ja han avançat que no assistiran a la cerimònia, com solen fer en actes en els quals participa el Rei o que commemoren els aniversaris de la Constitució.

Els qui sí han confirmat la seva assistència, a més del PSOE, el PP, Vox i Ciudadanos, són Unides Podem, que va donar suport a la celebració d’aquest aniversari en la Mesa del Congrés, així com Més País-Equo i bona part del Grup Mixt.

L’última vegada que el Rei va ser al Congrés va ser el passat 2 de febrer, per assistir a l’Obertura Solemne de les Corts Generals de la XIV legislatura. Un any després, torna al Palau de Sant Jerónimo per participar en aquesta efemèride.

SENSE EL REI EMÈRIT

Aquest dimarts es compliran 40 anys de l’intent de cop d’estat protagonitzat pel llavors coronel Antonio Tejero, que va irrompre amb un grup de guàrdies civils a l’hemicile Congrés mentre es votava la investidura de Leopoldo Calvo Sotelo.

En el fracàs del 23F va tenir molt a veure el llavors Cap de l’Estat, Juan Carlos I, que es troba residint des d’agost a Abu Dabi (Emirats Àrabs). Precisament per això el senador del PP Rafael Hernando ha qüestionat que es pugui rememorar el 23F sense la presència de qui va contribuir a desmuntar l’intent colpista i a garantir la continuïtat de la democràcia constitucional.