El Port de Barcelona posa en servei un nou escàner per a contenidors

Avatar photo

Incorpora tecnologia específica que permet realitzar les inspeccions de forma ràpida i eficient, facilitant les operatives d’exportació i importació

El Port de Barcelona ha inaugurat avui un nou escàner per a contenidors que incorpora les darreres tecnologies d’inspecció no intrusiva. És una eina ràpida i eficient que permet agilitar les operatives d’exportació i importació que han de realitzar una inspecció. La seva posada en marxa mostra el compromís del Port i de la Duana de Barcelona amb la seva Comunitat Portuària ja que aquesta nova unitat, a més de ser més ràpida, garanteix més fiabilitat i qualitat dels escanejos, millorant el servei a les empreses de transport, operadors logístics i terminals implicats en el transport de contenidors.

L’acte ha comptat amb la presència del delegat especial de l’Agència Estatal de l’Administració Tributària a Catalunya (AEAT), Isidoro García Millán; i del director general del Port de Barcelona, José Alberto Carbonell, entre altres representants duaners, portuaris i de les empreses que han participat en la posada en marxa d’aquest aparell.

Imatges fiables i de qualitat

El nou escàner és una unitat mòbil Rapiscan Eagle® M60 que està equipat amb un sistema de raigs X muntat en un braç extensible capaç d’inspeccionar contenidors sobre camions i altres tipus de vehicles de fins a 3,6 metres d’amplada i 5 metres d’alçada i sense límit de longitud. La tecnologia emprada en aquest model, que té una potència de fins a 6 megaelectrons-volts -que li permet generar raigs X d’alta penetració- i incorpora un software d’anàlisi d’imatges específic, garanteix la màxima fiabilitat i qualitat de les imatges del contingut dels contenidors, diferenciant clarament els diferents materials que conté i facilitant la separació dels objectes. Així mateix, incorpora un sistema de reconeixement automàtic dels codis dels contenidors i un lector de matrícules.

La nova unitat també pot ser operada en remot i compartir de forma simultània les imatges escanejades amb altres responsables dels Serveis d’Inspecció Duaners, tant els ubicats dins del Port com en altres indrets. Aquesta tecnología permetrà que la Duana ofereixi un servei d’escaneig les 24 hores dels 7 dies de la setmana des de la seu del Departament de Duanes i Impostos Especials, situada a Madrid. El nou escàner és, per potència d’escaneig, tecnologia i connectivitat, l’únic d’aquestes característiques en tot el sistema portuari espanyol. En conseqüència, el Port de Barcelona ha estat designat per a realitzar el projecte pilot d’aquest servei remot d’inspecció operatiu 24/7.

Finalment, aquesta unitat pot funcionar connectada a una font elèctrica externa (sense usar el seu propi motor), emetent zero emissions mentre es troba operativa. Ha estat instal.lada al moll Álvarez de la Campa, on estava funcionant l’anterior escàner.

Compromís amb la Comunitat Portuària de Barcelona

El director general del Port de Barcelona ha destacat que “el nou escàner, que ha comportat una inversió de 2 milions d’euros, és un exemple del compromís de la infraestructura amb la seva Comunitat Portuària, donant resposta a les seves necessitats i garantint en aquest cas que el servei d’inspecció es realitzi ràpidament i sense incidències”.

José Alberto Carbonell també ha explicat que la posada en marxa d’aquesta nova unitat que permetrà agilitar les operatives d’importació i exportació “és un salt important en l’eficiència i la qualitat dels serveis d’inspecció i, per tant, una eina important per facilitar el comerç exterior”. En aquest sentit, ha afegit que la COVID-19 ha provocat una devallada de la economia i dels tràfics al Port i ha manifestat el seu convenciment que precisament “el comerç internacional, les exportacions i les importacions, seran la base per recuperar el creixement econòmic i superar l’actual crisi”.

Per la seva banda, Isidoro García Millán, delegat especial de l’AEAT a Catalunya, ha recordat que “l’Agència Tributaria i el Port de Barcelona tenen una llarga història de col·laboració i que en aquest moment és especialment important que totes les administracions segueixin treballant plegades per millorar els serveis als ciutadans i a les empreses”.

Les empreses col·laboren en les proves

Durant els darrers dies s’han estat realitzant proves reals amb camions carregats per tal que els tècnics poguessin calibrar i posar a punt el nou escàner. Les empreses REM Transports i Naviera Armas-Trasmediterránea, que utilitzen aquest servei regularment, han cedit els seus vehicles tant per realitzar aquestes proves com també la formació tècnica dels professionals encarregats del seu funcionament, que gestionarà la Duana de Barcelona. Un cop ha finalitzat el periode de proves, realitzades durant el passat mes de juny, el nou escàner es troba ja plenament operatiu.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Reunió entre l’Ajuntament de Constantí i els centres educatius per determinar les necessitats organitzatives del curs vinent

Notícia següent

Una dona es llença pel balcó per por que l’agredeixi la seva parella a Manresa

Notícies relacionades