El Port de Barcelona formarà joves per afavorir la seva ocupació

El projecte forma part d'un programa europeu de vuit països del Mediterrani i arribarà a 5.000 alumnes

El Port de Barcelona vol rejovenir del sector marítim. Així ho ha manifestat el cap de Projectes Estratègics i d’Innovació del Port, Carles Rua, en la roda de premsa de presentació del programa YEP MED –‘Youth Employment in Ports of the Mediterranean’.

Es tracta d’un projecte d’escala europea que formarà els joves en el sector logístic-portuàri per augmentar i millorar les seves oportunitats laborals.

La formació es posarà en marxa el curs que ve a dos instituts, el Lluïsa Cura a Barcelona i Les Salines del Prat de Llobregat. “Hi ha un buit entre les necessitats del sector i la formació que hi ha”, ha assegurat Rua. El projecte compta amb la participació de socis de set països: Espanya, Itàlia, França, Tunísia, Líban, Egipte i Jordània.

Els socis inclouen administracions públiques com ara el Port de Barcelona, València o Marsella, entre altres. Rua ha explicat que tots els ports coincideixen en que les professions actuals estan “envellides” i per això el projecte ha de donar solució a aquest problema. “S’ha de donar resposta al sector mitjançant un formació adequada”, ha apuntat. Rua ha considerat que fer-ho en companyia d’altres ports del Mediterrani és una “bona oportunitat”.

Entre els vuit ports es preveu que en els pròxims tres anys el projecte formi a més de 5.000 alumnes i s’ofereixin 480 llocs de treball. Pel que fa a empreses, n’hi participaran més de 600, on els alumnes tindran la possibilitat de fer-hi pràctiques.

Formació virtual

El director general de l’Escola Europea-Intermodal Transport, Eduard Rodés, ha explicat que el projecte es posarà en marxa durant un període de tres anys, però que després es preveu que funcioni i se li doni continuïtat. La formació que rebran els alumnes serà en línia, es dividirà en blocs i tindrà una durada de tres setmanes, aproximadament. A més, per entrar-hi es requerirà un cert nivell d’anglès.

“L’objectiu és que en acabar aquesta formació els joves tinguin oportunitats laborals”, ha apuntat Rodés. En aquest sentit, també treballen amb Barcelona Activa i amb el Servei Local d’Ocupació de l’Ajuntament del Prat de Llobregat.

Rodés també ha manifestat la voluntat que es beneficiïn del projecte persones amb problemes d’inclusió social i dones, ja que actualment en el sector són una minoria.