El Govern vol mantenir el toc de queda més enllà de l’estat d’alarma

Budó assegura que la Generalitat no "trigarà ni un dia" a relaxar les mesures si les dades ho permeten

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern en funcions, Meritxell Budó, ha assegurat que l’executiu català estudia la reforma del Decret 27/2020 per mantenir el toc de queda i “abordar els reptes de la pandèmia sense la cobertura que dona l’estat d’alarma”, que previsiblement acabarà el 9 de maig.

En la roda de premsa telemàtica d’aquest dimarts posterior al Consell Executiu, ha afirmat que l’objectiu és tenir un marc normatiu que sigui una “alternativa si es requereix allargar la mesura, perquè el Govern tingui una manera d’aplicar-la”, i assegura que la reforma del decret estarà llesta la setmana vinent.

La portaveu ha recordat que quan conclogui l’estat d’alarma, les mesures que aprovarà el Govern requeriran l’autorització del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que tindrà un termini de tres dies per resoldre des que rebi la petició: “No podrà ser immediat, la presa de decisions s’alentirà”.

A més, Budó ha assegurat que quan les dades epidemiològiques ho permetin, el Govern obrirà “de manera immediata i no trigarà ni un dia més” a relaxar les mesures actuals per contenir la pandèmia.

Ha informat que entre aquest dimecres i dijous el Procicat, juntament amb el gabinet de crisi de la covid-19, acabaran de treballar les mesures de cara a la setmana vinent, perquè les actuals acaben dilluns.

MESURES ACTUALS

Budó ha insistit que s’avançarà en la relaxació de les mesures vigents quan les dades epidemiològiques ho permetin, però que per ara és “preocupant” que encara hi hagi una ocupació de més de 500 llits d’UCI per covid-19.

“Les dades epidemiològiques estan estabilitzades, hi ha una tendència a la baixa, que és una notícia positiva, ha disminuït la positivitat de casos, cosa que ens indica que ens podem permetre relaxar les mesures durant els pròxims dies, però la qüestió de les UCI és preocupant”, ha afegit.

Pel que fa a l’assistència de públic als estadis de LaLiga, diu que el Govern troba bé recuperar el públic en les competicions esportives, i recorda que la Generalitat no té competència per a les primeres categories, però que en “les competències en les quals pot decidir” sí que permet l’assistència limitada per recuperar la normalitat.