El govern preveu poder accedir al fons europeu per finançar els ERTO al juliol

Espanya preveu poder accedir al fons europeu per finançar els ERTO al juliol

Espanya preveu poder accedir al fons europeu per finançar el cost dels ERTO, dotat amb fins a 100.000 milions d’euros, durant el mes de juliol. Fonts dels Ministeri d’Economia confien que l’instrument, que inicialment es volia tenir disponible al juny, passi tots els tràmits necessaris durant aquest mes de juny o la primera setmana de juliol per tal de poder accedir-hi. Tot i que asseguren no tenir “tancada” la quantitat de diners que es demanarà, calculen que Espanya rebrà una “quantitat significativa” del total dels recursos dels quals està dotat el fons. Els diners s’adquireixen a través de préstecs que tenen darrere un sistema de garanties voluntàries dels estats concedides a la Unió Europea.
Pel que fa a l’accés al fons europeu de rescat (MEDE), les mateixes fonts insisteixen que no s’ha pres cap decisió al respecte i que “es farà en funció de l’interès general”.

Les “línies vermelles” en la negociació pel pla de recuperació

Durant la reunió de l’Eurogrup d’aquest dijous, els ministres de Finances de la Unió Europea debatran la situació econòmica derivada de la covid-19 i les mesures per donar suport a la recuperació. Sobre el pla per a la recuperació, fonts del Ministeri d’Economia apunten que tenen “línies vermelles” en la negociació.

Segons apunten, un fons de recuperació de 750.000 milions d’euros està “en la franja baixa de les necessitats”. “Ens preocuparia molt anar a una quantitat significativament inferior i es podria justificar anar una mica per sobre d’aquesta xifra”, diuen.

També defensen que una part “molt important” del fons ha de ser a través de transferències als estats i reclamen que el procés per atorgar els recursos sigui “àgil” i que estiguin disponibles a partir del segon semestre d’aquest any.

A més, demanen que en els criteris de repartiment es tingui en compte els estats més afectats per la pandèmia. Pel que fa a la condicionalitat dels fons, les mateixes fonts veuen amb bons ulls la combinació d’inversions i “reformes” destinades a “millorar el creixement potencial”.

Sobre la implementació de nou de les regles fiscals, actualment suspeses per permetre als estats gastar més per fer front a la pandèmia, asseguren que “la discussió està oberta”, però apunten que la Comissió Europea considera que encara és massa aviat per poder posar una data perquè l’escenari continua sent “incert”.