El govern fa marxa enrere i no modifica la llei per quan decaigui l’estat d’alarma

El vicepresident en funcions, Pere Aragonès, i la portaveu en funcions, Meritxell Budó, compareixen aquesta tarda a primera hora per informar de la situació a Catalunya a partir de la fi de l’estat d’alarma, la mitjanit de dissabte a diumenge.

Ho fan després que s’ha sabut que el govern no té previst aprovar, en el Consell Executiu d’aquest dimarts, cap modificació legal que permeti promulgar mesures contra la pandèmia que suposin limitacions dels drets fonamentals, com el toc de queda o els confinaments perimetrals.

Així ho han confirmat a TV3, aquest dilluns, fonts del govern, que ha canviat de parer després d’anunciar, la setmana passada, que tenia intenció de dotar-se d’arguments legals per poder-ho fer a partir de la mitjanit de dissabte a diumenge, quan caurà l’estat d’alarma aprovat el 25 d’octubre i prorrogat el 9 de novembre.

La posició inicial, en canvi, era modificar la llei de salut pública, com ja es va fer l’any passat.

Ara, en canvi, la posició oficial és que aquesta modificació legal ja faculta al govern per prendre determinades decisions, que, de tota manera, sense estat d’alarma, necessiten l’aval posterior del Tribunal Superior de Justícia de Catallunya (TSJC).

Aquest dilluns, Budó ja va avançar que “si tot continua igual” no caldrà promulgar un nou toc de queda.

Caldrà veure, d’altra banda, si amb la fi de l’estat d’alarma el govern vol mantenir o no el confinament perimetral de Catalunya.