El govern de Colau vol evitar la “massificació turística” de la Rambla

Rabassa demana implicació de la cultura i creu que comerç i restauració s'equivocaran si no varien l'oferta

A les portes d’una tímida recuperació del turisme de cara a l’estiu, el debat sobre l’ús de la Rambla es passeja de nou entre maletes, terrasses i veïns. El regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, té clar que ‘les rambles’ no han de tornar a ser les d’abans i constata que l’estratègia per no tornar a la “massificació turística” té a veure amb promoure que els barcelonins facin ús de la Rambla.

En declaracions a l’ACN, demana la implicació de la cultura, i avisa que el comerç i la restauració s’equivocaran si no varien la seva oferta. Per la seva part, el president d’Amics de la Rambla, Fermín Villar, critica que tot i l’oportunitat “excepcional” de tenir el passeig pràcticament buit durant un any i mig “no s’ha fet gairebé res”.

En aquest sentit, Villar lamenta que no hi hagi calendari ni pressupost per transformar físicament l’espai i reorientar l’oferta comercial. El president de l’associació, integrada per veïns i comerciants, creu que no s’ha aprofitat prou l’oportunitat de l’aturada arran de la pandèmia per impulsar un canvi. A més, considera que la Rambla “no pot rebutjar el turisme”. “Quan Barcelona no era turística, la Rambla ja ho era”, afirma. Des de l’associació que presideix defensen que la despesa turística és “necessària”, però també volen un turisme “respectuós” amb la gent que hi viu.

Per contra, per a Rabassa, l’objectiu de “recuperar” la Rambla segueix “plenament vigent” tot i que no hi hagi data per l’inici de les obres. “S’ha estat treballant molt, no en l’espai públic, sinó tècnicament als despatxos”, ha explicat.

El regidor defensa que cal “omplir la Rambla de barcelonins” i d’activitats que generin interès local, perquè quan arribin els turistes ja es trobin amb un ús diferent de l’espai. Perquè això passi, diu, hi ha d’haver la implicació d’equipaments culturals. De fet, assegura que hi ha una taula d’equipaments que volen ocupar la Rambla per mostrar la seva activitat en algun moment. “Això es veurà més endavant, quan les restriccions ho permetin”, indica.

“Estem convençuts que tota la feina que s’ha fet durant la pandèmia donarà els seus resultats quan puguem sortir a la Rambla i visibilitzar-los”, ha dit. En aquest sentit, recorda el projecte de ‘Ràdio Rambles’, ja en marxa, però també les anomenades ‘àgores’ a l’espai públic per acollir activitats lúdiques i formatives.

De moment, per exemple, l’àgora infantil ja ha acollit algun espectacle i té activitats programades fins al juliol. “Farem més activitats de les que ja s’estan fent”, avança, cridant els equipaments culturals a implicar-se perquè “passin coses diferents”. Rabassa també assegura que l’àgora musical es posarà en funcionament “en breu”, i matisa que tot i que ara són activitats més “acotades” per les restriccions covid, caldrà veure com es fa “més gran” quan sigui possible.

Missatge a restaurants i comerços

El regidor de Ciutat Vella confia que el sector cultural s’implicarà, però també té clar que hi ha d’haver la complicitat d’altres actors, com ara restaurants i comerços.

La pandèmia ha col·locat molts missatges de locals en traspàs i en venda a la Rambla i ha fet abaixar durant mesos la persiana a botigues molt orientades al turista, com ara les de records. Entre setmana, moltes taules de terrasses estan perfectament parades però pràcticament buides i tots els ulls es fixen en aquelles persones que s’intueix que són turistes.

Segons Rabassa, comerciants i restauradors s’han de “repensar i reinventar”. “El que torni a la normalitat amb les mateixes ofertes s’haurà equivocat”, alerta. La clau, afegeix, és que han d’atraure un públic barceloní, local. “Després de la pandèmia hem de veure com ha canviat”, diu.

Fermín Villar coincideix que cal potenciar l’oferta cultural de la Rambla i “reorientar l’oferta comercial”, però considera que no s’ha fet prou perquè el canvi sigui visible ara. Segons ell, tot i les iniciatives conjuntes entre Ajuntament i Amics de la Rambla per fomentar l’ús local del passeig, com la campanya ‘Baixa a la Rambla’, és “gairebé impossible” invertir una tendència d’anys.

Aquesta tendència, indica, és la d’un èxit turístic “innegable” que es mostra convençut que es repetirà i que els tornarà a “limitar l’oferta”. Segons ell, calien voluntats per compensar l’ús turístic, però “no s’han produït”. Per això, afirma, veïns i comerciants hauran de seguir treballant. “Haurem de seguir fent la feina per convèncer la gent de Barcelona que aquí segueixen tenint coses per descobrir i gaudir”, comenta.

Sense data per a les obres

Un comptador gegant penjat en un dels edificis de la Rambla recorda en números vermells els dies de retard (més de 1.800) que acumula la reforma des que el 2016 es va aprovar el Pla especial d’ordenació d’aquest espai.

Rabassa reconeix que no hi ha una data d’inici per a les obres de transformació de la Rambla ni tampoc pressupost per a enguany, però assenyala que serà una prioritat de cara el 2022. Ara, remarca, ja hi ha aprovat el projecte executiu de modificació urbana -que parteix de l’avantprojecte elaborat per l’equip km-ZERO- i es manté el compromís amb les obres per començar-les tan aviat com sigui possible: “Si pot ser en aquest mandat seria fantàstic”.

Fermin Villar considera que el projecte de reforma “segueix sent bo”, però lamenta no veure una “voluntat clara” d’iniciar les obres, i assegura que comencin quan comencin “arribaran tard”. També critica que no hi hagi pressupost enguany i lamenta “l’excusa” econòmica, així com també que no s’hagi fet cap canvi urbanístic significatiu fins ara per pacificar l’espai.

Un passeig més còmode i amable

Fins que no comencin les obres, però, el regidor posa en valor altres passos que s’estan treballant ja per fer un passeig més còmode i amable. Menciona, per exemple, els tràmits que estan fent per treure de la Rambla els antics quioscos d’ocellaires que ara es concentren en el tram més proper a la plaça de Catalunya i que ocupen bona part de l’espai. En són onze i actualment venen productes com ara gelats.

“Esperem que quan puguem treure els ocellaires ‘les rambles’ també canviïn la fisonomia i siguin molt més agradables”, afegeix. De moment, però, tampoc no hi ha una data fixada. “S’està treballant des de serveis jurídics i comerç i tan bon punt sigui possible es farà”, comenta. En paral·lel, es continuarà treballant en la millora de les parades de floristes.

El president d’Amics de la Rambla destaca positivament que durant la pandèmia s’han fet actuacions d’urbanisme tàctic en algunes zones de la ciutat, però no entén per què no s’ha fet res en un passeig on es preveu que en un futur hi hagi “una màxima pacificació”. Critica, per exemple, que segueixin baixant busos articulats o que no s’hagin posat elements per fer reduir la velocitat als vehicles.

En definitiva, conclou que “qui cregui que es pot millorar la ciutat oblidant la Rambla no coneix i no entén Barcelona”. “La Rambla, si no s’hi fa res, té vida pròpia”, avisa.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Convoquen una concentració davant el CAP de Bonavista

Notícia següent

Adjudiquen la redacció del pla de la nova estació de trens a l’aeroport de Girona

Notícies relacionades