Divendres, 19 d'abril de 2024
És notícia

El Govern assegura que el 14-F es podrà votar amb “total seguretat”

Avatar photo

La portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha explicat que l’Executiu ha treballat perquè durant els propers comicis la ciutadania pugui votar “amb totes les garanties democràtiques i sanitàries”

La ciutadania podrà votar en les properes eleccions al Parlament de Catalunya “amb total seguretat” i “amb totes les garanties democràtiques i sanitàries”. Així ho ha assegurat la portaveu del Govern i consellera de la Presidència, Meritxell Budó, durant la roda de premsa posterior a la reunió setmanal del Consell Executiu, on ha afegit que el Govern ha “treballat intensament” per establir uns protocols i prendre totes les “mesures higièniques i sanitàries per fer front a un procés electoral en plena pandèmia”. Budó també ha fet referencia a la seguretat de les persones que hauran de treballar en els col·legis electorals aquest diumenge, per a qui ha dit que tindran “totes les mesures d’higiene i de protecció personal”. En aquest sentit, ha subratllat que durant la darrera franja del dia “s’extremaran les mesures de protecció”.

En referència als propers comicis, el Govern ha aprovat avui l’augment del pagament a Mossos d’Esquadra i policies locals que treballaran en el dispositiu ESCÓ 2021 i que seran retribuïts amb 152 euros.

Lluita contra els efectes la Covid-19 

El Consell Executiu, conscient que la pandèmia continua tenint un gran impacte que afecta l’economia i les empreses, ha pres mesures per fomentar l’economia social. En aquest sentit, ha aprovat un Decret llei que té com a finalitat garantir la continuïtat dels ajuts de la convocatòria de suport a projectes singulars Covid-19 recollides al Decret llei 16/2020, de 5 de maig, per a la reactivació socioeconòmica. Aquests ajuts, ha explicat la consellera, “tenen per objectiu reactivar les empreses d’economia social, mitjançant processos d’inter-cooperació que aportin eines i solucions a la situació actual de pandèmia i permetre afrontar millor els reptes que sorgeixin de la nova realitat socioeconòmica”.

D’altra banda, per poder finançar els nous paquets per ajudar els sectors afectats per la Covid i posar-los en marxa de manera immediata, el Consell Executiu ha aprovat destinar 415 milions d’euros per donar suport als col·lectius més afectats per la pandèmia.Aquests recursos permetran, d’una banda, activar un ajut directe d’uns 600 euros  per a persones treballadores amb baixos ingressos en situació d’ERTO i fixes discontinus. Aquests ajuts es podran sol·licitar a partir del proper dilluns 15 de febrer, i el seu impacte pressupostari serà de 105 milions d’euros.

En segon lloc, es finançarà la reedició de l’ajut de 2.000 euros  per al manteniment de l’activitat econòmica de les persones treballadores autònomes individuals o que formin part d’una microempresa que es va posar en marxa a finals del 2020. Aquest ajut suposarà una despesa addicional de 280 milions d’euros, i les sol·licituds es podran formalitzar des del divendres 19 de febrer. Aquets recursos també permetran endegar un programa d’ajuts a la formació, per valor de 25 milions d’euros, adreçat a persones treballadores que es troben en situació d’ERTO, amb l’objectiu de reconèixer la seva experiència laboral i contribuir a la seva reorientació i requalificació. Finalment, s’ampliarà en 4,5 milions més l’anterior línia d’ajuts adreçada al sector cultural, en coordinació amb el Departament de Cultura, i es destinaran 660.000 euros  a polítiques actives d’ocupació per protegir llocs de treball i crear-ne de nous a la Cerdanya i el Ripollès, per l’especial afectació que van patir amb el tancament perimetral a finals de desembre i principis de gener.

Durant la reunió d’avui, el Govern també ha aprovat destinar 208 milions d’euros a endegar el nou programa d’ajuts directes a microempreses, petites empreses i cooperatives amb treballadors en ERTO. L’objectiu de la línia, que s’obrirà dilluns vinent, és donar suport als col·lectius i sectors econòmics més afectats per les mesures de contenció de la Covid-19 i mantenir els llocs de treball en situació d’ERTO d’aquestes empreses. Es preveu donar cobertura als 104.000 treballadors en ERTO que es calcula que hi ha en aquestes empreses. Amb aquesta transferència es dota econòmicament el programa d’ajuts, que es va activar ahir amb la publicació de les bases al DOGC, i que forma part del nou pla d’ajuts trimestral dotat amb 618 milions d’euros per als col·lectius i sectors econòmics més afectats per la Covid-19. S’hi podran acollir microempreses, petites empreses i cooperatives amb seu social a Catalunya i amb treballadors en situació d’ERTO actiu a data de 31 de gener de 2021.

A més, el Consell Executiu d’aquesta setmana ha aprovat una  aportació de 14’2 milions per atendre les necessitats extraordinàries del sector cultural, afectades per les mesures que el Govern ha hagut de prendre en protecció de la salut pública. 6.815.000 euros seran per a la reducció d’aforaments a sales i ateneus d’arts escèniques i música, i a repartir amb artistes amb el mateix criteri de taquillatge; 4 milions per a compensar les sales d’exhibició cinematogràfica de Catalunya pel tancament forçós a causa de les mesures establertes amb motiu de la crisi sanitària ocasionada per la Covid-19; 2.200.000 milions d’euros per a companyies i management d’arts escèniques i música, i 1.250.000 euros per a companyies i artistes en el supòsit de cancel·lació d’espectacles per causes mèdiques a causa de la Covid-19.

Altres acords

En el terreny econòmic, el Govern ha aprovat l’Estratègia Logística per a la Internacionalització de l’Economia Catalana per al període 2020-2040 que té per objectiu “enfortir el sistema logístic català” ja que “és imprescindible per ajudar a internacionalitzar l’economia catalana”, ha explicat Budó. Aquest document és el full de ruta cap a la consolidació definitiva del sistema logístic català i configuració d’un sector més eficient i compromès amb el territori i la societat.

En l’àmbit pressupostari, el Govern ha aprovat una partida de 10 milions d’euros per subvencionar projectes pilot de compra pública d’innovació en matèria de recollida selectiva de residus municipals amb l’objectiu de promoure la implantació de models de recollida selectiva de residus més eficients. També ha aprovat transferir, d’una banda, 1,2 milions d’euros al Consorci del Barcelona Supercomputing Center per fer front a les despeses corrents i d’inversió per aquest any 2021 i, d’altra banda, 2’9 milions a l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca, per atendre la convocatòria d’aquest any d’ajuts a empreses i centres de recerca per desenvolupar projectes del Pla de Doctorats Industrials.

En un altre ordre de coses, l’Executiu ha donat llum verda al Pla Estratègic de l’Alimentació de Catalunya, que s’erigeix com a instrument per transformar el sistema alimentari català, alineant-lo amb les principals polítiques europees alimentaries,  agràries, econòmiques, i d’innovació. També ha aprovat el Pla de protecció del medi natural i del paisatge de l’Alta Garrotxa, que determina la protecció, l’ordenació i la gestió d’aquest espai natural protegit.

Finalment, amb l’objectiu d’incrementar la seguretat jurídica i millorar la qualitat institucional, el Govern ha aprovat un Decret que deroga més de mil normes reglamentàries obsoletes, que es van adoptar  entre el 1977 i el 1985. Concretament, aquesta mesura simplifica l’ordenament jurídic de 1.247 disposicions reglamentàries que ja no són d’aplicació, a través de la derogació expressa de 249 tàcitament derogades i la declaració de la manca de vigència de 998 normes temporals.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El Teatre de Blanes acull la primera de les dues sessions informatives pels membres de les Meses Electorals

Notícia següent

Comencen a fer proves PCR a gossos i gats

Notícies relacionades