El Govern afirma que la població està complint les restriccions durant aquesta Setmana Santa

El conseller d’Interior de la Generalitat en funcions, Miquel Sàmper, ha afirmat aquest dimecres que el “paràmetre” per endurir o no les mesures en vista d’una possible quarta onada de covid-19 a Catalunya serà l’estat dels hospitals i les UCI, amb la finalitat d’evitar que es col·lapsin.

En una entrevista a Rac 1 que ha recollit Europa Press, ha considerat “evidentíssim” que Europa està a les portes d’una quarta onada que, no obstant això, creu que serà diferent a les anteriors perquè ja hi ha col·lectius que han rebut la vacuna, com els ancians que viuen a les residències.

A Catalunya –ha explicat– “hi ha una preocupació perquè després de cinc setmanes de baixada lenta en va venir una sisena amb estabilització”, i posteriorment es va tornar a una tendència a l’alça, lenta i que ara com ara considera que està controlada.

Ha sostingut que no té per què haver-hi un repunt de contagis si es compleixen les mesures per Setmana Santa, durant la qual el Procicat es reunirà dues vegades –divendres i dilluns– per fixar quines restriccions s’aplicaran a partir del 10 d’abril.

Ha explicat que ara per ara la Conselleria d’Interior ha constatat un “compliment molt important” de les restriccions, una reducció de la mobilitat, sense sortides massives, i poques sancions per infraccions.

NOVA LLEI SOBRE MASCARETES I INVIOLABILITAT DEL DOMICILI

D’altra banda, ha informat que aquest dimecres a la tarda les comunitats autònomes i el Ministeri de Sanitat es reuniran en el Consell Interterritorial per valorar la nova llei del Congrés sobre mesures covid, que fa obligatòries les mascaretes tot i que hi hagi distància de seguretat i a les platges, entre altres mesures.

Sàmper ha recalcat que aquesta llei és obligatòria, tot i que no hi haurà “activitat” sancionadora dels Mossos d’Esquadra i les policies locals aquest dimecres, en espera de determinar com s’interpreta la norma.

Sobre la possibilitat que la policia entri a cases on presumptament s’incompleixen les mesures sanitàries ha defensat el “dret de la inviolabilitat del domicili” de totes les persones i que la Generalitat manté un posicionament garantista sobre aquesta qüestió.