Divendres, 19 d'abril de 2024
És notícia

El Fòrum de Barcelona obre aquest dilluns el campament dels Reis d’Orient

Es podrà visitar el magatzem, la mina de carbó, l'espai pels xumets o la bústia reial per substituir la cavalcada

La zona de recepció de les cartes als Reis d’Orient que es podrà veure al Fòrum de Barcelona. CEDIDA

Els Reis d’Orient ofereixen a partir d’aquest dilluns a tots els infants de Barcelona l’oportunitat de visitar el seu campament reial al Fòrum, ja que aquest any la pandèmia impedirà fer la tradicional cavalcada del dia 5 de gener al vespre. Es tracta del Parc de la Màgia d’Orient, i permetrà als visitants endinsar-se en l’univers de Ses Majestats, amb els seus carregaments, i fer-los arribar les seves il·lusions. La visita discorrerà a través d’un itinerari de 700 metres lineals que travessarà els vuit espais assenyalats. Cal demanar cita prèvia i l’aforament està limitat a 350 persones cada mitja hora. Estarà obert fins el dia 5 de gener al matí.

Carrosses, vestits, estris, bagatges, estendards i tota mena d’utillatges reials enviats des de l’Orient ocuparan una instal·lació de 10.000 metres quadrats organitzada en vuit espais diferents. A través dels decorats, la música, els sons i les olors, els visitants s’embarcaran en un viatge a l’Orient i a l’univers màgic de Ses Majestats. A més, el Parc de la Màgia també serà el lloc des d’on petits i grans poden fer arribar als Reis d’Orient les seves il·lusions. Els més petits petites de cada casa podran deixar els seus xumets i hi haurà una Gran Bústia Reial per entregar les cartes personalment.

Sota la direcció artística de Marta Almirall, escenògrafs, creadors digitals i artistes com ara José Menchero, Miquel Setó, Jose Valiña, Ramon de los Heros, Àlex Posada, Cristina Moreta i la companyia Antigua i Barbuda han posat tot el seu art i esforç perquè el Parc de la Màgia d’Orient esdevingui una experiència suggeridora i única

També aquest any tan especial, el Port de Barcelona, el Museu Marítim, Transports Metropolitans de Barcelona, la Guàrdia Urbana, Barcelona Serveis Municipals i BCNeta col·laboren activament en el projecte.

El Parc del Fòrum: el millor espai per al desembarcament Reial

L’espai del Fòrum compta amb una hectàrea de superfície a l’aire lliure, està ben connectat per transport públic i disposa d’espais d’entrada que permeten organitzar l’afluència de públic amb eficàcia. A més, l’adaptabilitat de l’espai permet que en tot moment es puguin seguir les indicacions que marqui protecció civil. El Parc compleix amb totes les mesures de seguretat indicades per les autoritats sanitàries. L’aforament serà limitat i hi podran entrar un màxim de 350 persones cada mitja hora. L’amplitud de l’espai permetrà que es mantingui una distància de seguretat entre persones de 2 metres. Serà obligatori en tot moment l’ús de mascareta. El perímetre estarà delimitat físicament i els control d’accés i sortida, ben marcats. I es farà una desinfecció continua d’espais i infraestructures. A més, caldrà fer la reserva d’entrades prèvia, que incorporarà la recollida de dades de contacte amb l’objectiu de reconstruir contactes si posteriorment es detecta algun positiu per covid-19.

Amb aquesta reserva prèvia, el Parc de la Màgia d’Orient es podrà visitar el 28, 29 i 30 de desembre i el 2, 3 i 4 de gener d’11 a 20 h. Els dies 31 de desembre i 5 de gener estarà obert en horari de matí, d’11 a 14 h. El recinte tindrà capacitat per acollir 700 persones cada hora. Al llarg dels vuit dies que estarà obert, podran passar pel Parc uns 45.000 visitants.

Vuit espais per recrear l’univers de l’Orient

Els Reis d’Orient i els artistes que els han ajudat en aquest projecte han ideat vuit ambients que permetran al visitant endinsar-se en l’univers màgic de l’Orient. El primer és la recepció i logística. Es tracta d’un magatzem de joguines contemporani però que evoca temps passats en el que es fan tres activitats principals: la classificació de les joguines, l’embalatge dels regals i el control de qualitat. Tradició i robòtica es donen la mà en un espai creat per la companyia Antigua i Barbuda que compta amb contenidors de transport, minicavallets, tombones, una torre, un braç mecànic i regals embalats.

El Carbó: en aquest espai, els visitants podran passejar per la mina on treballen els carboners mentre escolten la popular cançó de carbó. Els Reis ja han advertit, però, que enguany els carboners no tenen gaire feina perquè els nens i les nenes de Barcelona s’han portat molt bé. Ramón de los Heros ha recreat una mina que compta amb sacs de carbó, vagonetes, rail i, fins i tot, una xemeneia. L’Estel: aquesta instal·lació lumínica omplirà l’espai amb feixos de llum i estarà presidida pel grandiós estel d’Orient. Altres estels lluminosos més petits també contribuiran a emplenar de llum i color el recinte. Ha estat dissenyada per l’escenògraf José Menchero.

Melcior: la carrossa, les haimes, el vestuari del seguici i la música traslladaran el públic al país d’origen del Rei Melcior, en un espai ideat també per José Menchero i inspirat en un jardí de l’Orient. El mateix jardí que fa anys que acompanya la màgica carrossa del Rei Melcior. Gaspar és el Rei de la ciència i, com no podia ser d’altra manera, la tecnologia i la llum són protagonistes en el seu món. En aquest espai creat per Alex Posada ens podrem endinsar en el món de Gaspar a través d’una part de la seva carrossa, elements escenogràfics i sobretot música i llum. Baltasar: la saviesa i la intel·ligència emocional del Rei Baltasar es fan paleses en una instal·lació que evoca un univers on el món humà, l’animal i el vegetal estan en complet equilibri. El visitant hi trobarà elefants, zebres, girafes, titelles, màscares i altres elements, embolcallats per la música, en un espai creat per Ramon de los Heros.

El passadís dels xumets i anar a dormir: a través d’aquest espai, que ha dissenyat Miquel Setó juntament amb l’escenògraf José Menchero, els Reis d’Orient volen recordar als nens i les nenes que és molt important que vagin a dormir aviat perquè la nit del 5 ells i els seus ajudants puguin deixar els regals sense cap destorb. Llits i peluixos de gran format i la melodia d’una majestuosa nina d’una caixa de música de la companyia Antigua i Barbuda ajudaran als infants a agafar la son. A més, els que s’han fet grans enguany i han decidit treure’s el xumet, el podran deixar en aquesta habitació. El personatge Sargón s’ocuparà de comptar tots els xumets que han deixat els nens i les nenes de Barcelona i d’explicar-ho a Ses Majestats.

Bústia i correus: aquesta instal·lació, creada per Miquel Setó, està dividida en tres espais. El primer, presidit per la carrossa de correus i amb la cançó que durant anys ha convidat els infants a lliurar la seva carta, homenatja els voluntaris que cada any ajuden a que aquestes missives arribin als Reis d’Orient. En el segon, els visitants trobaran una cinta transportadora en la que podran dipositar la seva carta, que serà engolida per una colossal bústia. El darrer espai amaga una sorpresa final que els visitants podran veure un cop hagin entregat la carta.

Un viatge a través de llums i sons

Per a cadascun dels vuit espais s’ha creat un ambient sonor concret que ajudarà als visitants a endinsar-se en cadascun dels mons. Sons d’elements naturals i les peces emblemàtiques de cadascuna de les carrosses de la cavalcada tradicional contribuiran a aconseguir-ho. Quan cau el capvespre, la llum pren protagonisme i es converteix en un element més per traslladar al públic a l’univers màgic dels Reis d’Orient.

L’arribada dels Reis a les 19.30 h i televisada

Tota la feina prèvia d’organització que es portarà a terme al Parc de la Màgia d’Orient farà possible que els Reis d’Orient arribin a Barcelona el dia 5. I ho faran, com cada any, per mar amb el pailebot Santa Eulàlia. Quan desembarquin, seran rebuts per les autoritats i, posteriorment, es traslladaran al Parc de la Màgia d’Orient per enllestir tots els preparatius abans de fer el repartiment dels regals per totes les cases de la ciutat.

Les tres cadenes públiques de televisió, RTVE Catalunya, TV3 i Betevé, gràcies a un acord de col·laboració amb l’Ajuntament, faran possible una nit de reis des de casa. Al voltant de les 19.30 h, les televisions emetran els seus programes especials en els que es podrà fer el seguiment de l’arribada de Ses Majestats i de la rebuda institucional per donar-los les claus de la ciutat.

Aquest serà només l’inici d’una nit màgica en la que des de totes les cases es podrà veure com, al Parc de la Màgia d’Orient, els Reis, patges i ajudants ultimen els detalls per poder portar regals a totes les cases de la ciutat. Un espectacle que s’allargarà fins gairebé les 9 de la nit amb Ses Majestats, el seu seguici, carrosses, ballarins i les músiques de la tradicional cavalcada de Barcelona.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Ataquen l’accés a la seu de Vox a Girona amb pintades i cartells

Notícia següent

Els Reis Mags d’Orient arriben a Reus i acampen al parc de Sant Jordi fins al 5 de gener

Notícies relacionades