El festival Eargasm celebra la seva primera edició després de dues cancel·lacions

És el primer esdeveniment en sala que té lloc a Catalunya després de l'aprovació de les noves restriccions

El cantautor Gerard Vidal durant el concert inaugural del festival Eargasm, a la sala Upload del Poble Espanyol de Barcelona. ACN

L’Eargasm Fest, el nou festival de música emergent de Barcelona, ha celebrat aquest dissabte a la sala Upload del Poble Espanyol la seva primera edició, després que la pandèmia obligués a cancel·lar-lo dues vegades. Alhora, s’ha convertit en el primer festival en sala que té lloc a Catalunya després de l’aprovació de les noves restriccions. No hi ha hagut ni cadires ni distància de seguretat i els assistents han pogut ballar a la pista amb mascareta. Per accedir al recinte, però, calia presentar un certificat que acredités la pauta completa, haver superat la covid-19 o una PCR o prova d’antígens negativa. Des de l’organització creuen que la celebració del festival és “una gran notícia pel sector” i que l’ambient és “molt emocionant”.

“Esperem que la connexió entre el públic i les bandes sigui especial, perquè fa temps que no la vivim; sembla que ens hàgim oblidat de què suposa ballar colze a colze amb un desconegut”, comenta el director del festival, Xavi Bruguera, en declaracions a l’ACN. Per l’organitzador de l’esdeveniment, el canvi d’aquesta setmana en les restriccions per frenar la covid-19 els ha suposat “un cop de sort”, ja que el públic podrà gaudir del festival “d’una forma molt més propera”.

L’Eargasm Fest s’ha celebrat amb un aforament del 70%, amb pista de ball i sense distància de seguretat i amb la sala oberta fins a les sis de la matinada. La mascareta, això sí, era obligatòria, i els assistents només se la podien retirar per consumir.

Segons Bruguera, aquest format era completament diferent del que havia pensat inicialment per la covid-19. “El pla A era fer el festival amb cadires, distància, mascareta i sense pista de ball; el pla B era més somiador, tot confiant que es poguessin ampliar els aforaments”, explica. “Al final, a última hora, ens va tocar la loteria”, afegeix.

La data del festival feia mesos que estava decidida, i ha sigut casualitat que coincidís amb el primer cap de setmana de reobertura de l’oci nocturn. Tot i aquest cop de sort, l’Eargasm Fest ja s’havia cancel·lat en dues ocasions. “Primer l’havíem de fer l’abril de 2020, però per raons òbvies el vam posposar; després vam traslladar-lo l’octubre de 2020, però tampoc es va poder fer, i vam decidir passar-lo a octubre de 2021 confiant que, passat l’estiu, les coses pintarien millor”, comenta.

Música durant deu hores

El festival ha obert les portes aquest dissabte a les set de la tarda i no ha tancat fins a les sis de la matinada. El primer concert ha anat a càrrec del cantautor barceloní Gerard Vidal, que ha presentat en format solo el projecte musical ‘The Bird Yellow’, amb temes inspirats en l’indie-folk anglosaxó i melodies pausades.

Han completat el cartell les bandes de Lagarde, Shedo i Sons of Med, mentre que a partir de la una de la matinada els DJs Eargasm, Indiespot, Llamadas Perdidaas i Savino han posat el punt final a la primera edició del festival.