El districte de Sant Andreu gaudeix dels llibres i les roses a la plaça Orfila

Veïns i paradistes coincideixen que tenien "moltes ganes" de tornar a sortir al carrer

Una parada de roses al recinte perimetrat de la plaça Orfila de Sant Andreu. ACN

Els veïns de Sant Andreu s’han retrobat amb els llibres i les roses a la plaça Orfila amb la “il·lusió” de celebrar la diada de Sant Jordi. Des de primera hora de la tarda un degoteig constant de gent ha anat passant per les diferents parades i, fins i tot, en alguns moments s’ha acumulat cua d’uns vint minuts per accedir al recinte perimetrat amb control d’aforament.

Entre els visitants la imatge era d’un ambient molt familiar, amb molts infants que sortien de l’escola i, malgrat el gel hidroalcohòlic, la distància i els controls d’accés, hi havia un regust de normalitat. Amb tot, els veïns han coincidit a dir que tenien “moltes ganes” de tornar a sortir al carrer i poder celebrar Sant Jordi.

Els visitants han assegurat que el temps d’espera a la cua era “assumible”. “Ens hem d’adaptar al que hi ha, perquè semblava que tot això no es podia fer”, ha dit una veïna, Eulàlia Bort. Malgrat tot, asseguren que ha estat “diferent”, sobretot pel que fa a les tradicionals parades de roses que s’instal·laven a les cantonades dels carrers. “Ho han limitat molt i li falta color a Barcelona”, ha opinat una altra veïna, Marta Samper.

“L’any passat ho vam viure bastant malament amb el confinament, ara sortir és molt millor perquè ens veiem amb la gent”, han celebrat la Xantal i la Cristina, dues amigues que s’han acostat a la plaça amb les seves mares després de sortir de l’escola. Així, han explicat que a classe també han gaudit del dia i han fet tallers i activitats especials relacionades amb Sant Jordi.

Bones sensacions dels llibreters

Després de tot, els llibreters han fet un balanç “molt positiu” de l’activitat que han tingut durant el dia. “Hi ha una il·lusió de Sant Jordi i de normalitat”, ha dit Marc Pons, corresponsable de la llibreria La Tribu. Pons ha explicat que l’establiment va obrir el 22 d’abril del 2019 i, en aquest sentit, tenen poc marge per comparar amb anys anteriors. Sí ha assegurat que el 2019 van arribar “molt justos” a la data i pràcticament va ser el seu debut com a llibreters.

El 2020 derivat del confinament no van poder celebrar res i aquest any han organitzat diverses signatures amb autors a la parada de la plaça de Sant Andreu. Així, durant el dia han passat escriptors com Marta Orriols, autora del llibre ‘Dolça introducció al caos’ (Edicions del Periscopi); Paula Bonet, escriptora de ‘La anguila’ (Anagrama); Eva Baltasar, autora de ‘Boulder’ (Club Editor); o Guillem Sala, escriptor de ‘El càstig’ (L’Altra Editorial), entre altres.

Pons ha destacat que durant la setmana han treballat “a ple rendiment” i han notat un increment de feina pels volts de Sant Jordi. Així mateix, ha assegurat que el balanç de l’últim any també és “molt positiu”. “Una de les poques conseqüències positives de la pandèmia és que la gent ha tingut més temps per llegir”, ha dit. En aquesta línia, ha analitzat que la gent que ja llegia “ha llegit més” i d’altres s’han “retrobat” amb la lectura. Amb tot, ha assegurat que dins del sector cultural els llibreters se senten “afortunats”.