El Clínic opera per primer cop a l’Estat una pròtesi de maluc sense necessitat d’hospitalització

La intervenció va tenir lloc el 7 de juliol i el pacient no ha patit cap complicació

L’Hospital Clínic ha realitzat la primera operació de pròtesi de maluc sense necessitat d’hospitalització amb èxit a l’Estat. El centre ja havia reduït a la meitat, de mitjana, l’hospitalització dels pacients a qui se’ls col·loca una d’aquestes pròtesis, passant dels set dies al 2013 als 3,5 al 2019.

La cirurgia va tenir lloc el 7 de juliol i va anar a càrrec del doctor Jenaro Ángel Fernández-Valencia del Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia i cap de la secció de maluc. El pacient operat no ha tingut cap tipus de complicació. El Clínic fa unes 350 cirurgies cada any per col·locar una pròtesi de maluc. El perfil ideal per a aquest tipus d’operació sense hospitalització és el d’un pacient jove sense malalties greus.

Les claus per a reduir els dies d’hospitalització són l’educació del pacient, ja que aquest participa en un taller previ a l’operació per conèixer l’entorn, la seva malaltia, visualitzar el procés de l’ingrés, la cirurgia, la recuperació funcional (com caminar amb crosses o pujar i baixar escales) i aprendre com contribuir a que la seva recuperació sigui millor.

En segon lloc, s’estudia el pacient per detectar i tractar possibles anèmies i reduir així el risc de transfusió –el 2013 un 30% dels pacients es transfonia després de la implantació i actualment passa en un 2% dels casos-. A més, durant la cirurgia s’administra àcid tranexàmic.

Un altre aspecte és que la cirurgia és menys invasiva. Des de 2016 s’utilitza una tècnica que permet implantar la pròtesi sense tallar músculs o tendons i això permet una recuperació ràpida i, si es pot, sense necessitat d’ingrés. També s’administra una única dosi de corticoides a l’inici de l’operació per disminuir el dolor, les nàusees o vòmit i el mareig al posar-se dret.

D’altra banda, es fa una mobilització precoç del pacient i ni es sonda ni es posen drenatges. A més, és l’estat del pacient el que determina quan pot anar a casa i no el fet de complir un determinat temps d’observació. Per fer-ho es segueix un criteri d’alta funcional i si el pacient no se sent segur, té dolor o altres aspectes queda ingressat fins a acomplir els criteris.

D’altra banda, també es fa una planificació digital de la cirurgia que permet avançar-se a dificultats de cada cas i determinar quin implant i com posicionar-lo per optimitzar la biomecànica de l’articulació. A més, es fa una radiografia de control a quiròfan que permet confirmar que s’està realitzant el procediment com s’ha planificat.

La pròtesi total de maluc (artroplàstia total de maluc) és una operació dirigida a reemplaçar l’articulació del maluc que està deteriorada, generalment per artrosi, o per motiu d’una seqüela de traumatisme, trastorns evolucionats de la infància com la displàsia, o l´infart del cap del fèmur, conegut com a necrosi vascular del cap femoral. L’operació dura aproximadament una hora i mitja.

L’operació de substitució total del maluc consisteix a reemplaçar les dues superfícies: el cap del fèmur gastada per una esfera que va lligada a un plançó a l’interior del fèmur, i la cavitat de la pelvis (acetàbul) per una cassoleta que alberga a l’esfera. Tots dos components de la pròtesi poden fixar-se a l’os per si mateixos gràcies al tipus de material i al seu disseny, o mitjançant un ciment especial en determinats casos.