El Clínic desprograma algunes cirurgies no urgents

Vall d'Hebron manté operacions i Sant Pau recupera activitat als quiròfans després d'ajornar-ne la setmana passada

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
Els hospitals de Barcelona estan veient aquests dies la seva activitat assistencial afectada per l’augment d’ingressos de pacients amb la covid-19, tot i que reporten situacions diferents. L’Hospital Clínic ha començat a desprogramar algunes cirurgies no urgents, amb prop de 200 pacients ingressats per complicacions de la covid-19, més que en el pic de la segona onada. A l’Hospital del Mar, es mantenen les intervencions agendades, però no se’n programen de noves si no són urgents. En canvi, a Sant Pau s’ha recuperat la normalitat als quiròfans després que s’ajornessin algunes operacions la setmana passada, mentre que Vall d’Hebron no ha desprogramat intervencions. Tots els hospitals garanteixen les cirurgies urgents i oncològiques.
La situació actual de la pandèmia del coronavirus a Catalunya, en plena tercera onada, afecta l’activitat assistencial d’altres patologies o motius als hospitals. Actualment hi ha 2.809 pacients ingressats a Catalunya a causa de la covid-19 i 550 a les UCI.

A l’Hospital Clínic, hi ha prop de 200 pacients ingressats a causa de la covid-19, per sobre del pic de la segona onada, quan l’hospital barceloní en va arribar a atendre uns 150. En aquesta situació, el centre ha hagut de baixar el ritme quirúrgic i ha començat a desprogramar algunes cirurgies electives -indiquen a l’ACN fonts de l’hospital,- és a dir, aquells procediments que es poden demorar.

A l’Hospital del Mar, es mantenen les intervencions agendades, però durant uns dies no se’n programaran de noves. S’han hagut de tancar dos quiròfans per l’elevada ocupació de les UCI, ja que de vegades es necessiten llits de crítics per a la reanimació postquirúrgica.

A l’Hospital de Sant Pau, hi ha 75 pacients ingressats i 26 a les UCI, una dada molt similar a la de la setmana passada. El centre ha recuperat l’activitat programada després que la setmana passada s’haguessin d’ajornar algunes cirurgies no urgents per l’augment de casos i la previsió que continuessin incrementant.

A Vall d’Hebron, actualment hi ha 175 pacients ingressats per covid-19, 38 dels quals a les UCI. L’hospital no ha hagut de desprogramar operacions, indiquen fonts del centre a l’ACN.

Més de 500 pacients a les UCI

Segons ha indicat en diverses ocasions Salut, a partir de 400 llits d’UCI amb pacients amb covid-19, l’activitat assistencial pot començar-se a veure afectada i es donen desprogramacions en alguns centres. A partir dels 500 llits de crítics, la desprogramació pot ser generalitzada, amb criteris de priorització clínica, i, a partir dels 650, els processos urgents, com els oncològics, poden veure’s afectats. Després de la primera onada, una de les principals prioritats dels hospitals és mantenir l’activitat que no és covid-19.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha confirmat aquest dilluns en roda de premsa que hi ha “activitat afectada” als hospitals i que estan treballant en xarxa per garantir equitat en el sistema i que les desprogramacions siguin les “mínimes possibles”, amb la instrucció que es recuperin de seguida que sigui possible.

“Hem de ser conscients que l’afectació de la covid-19 va molt més enllà de les 550 persones a les UCI i ingressades amb covid-19. Hi ha altres persones ingressades als hospitals i a les UCI per altres patologies; diagnòstics i consultes que s’han de fer; seguiment de crònics”, ha afirmat Vergés.

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, es va expressar en la mateixa línia la setmana passada: “Hem començat a desprogramar. No podem pensar que tot serà igual tenint 500 malalts a les UCI. Tot no es pot fer”.