Diumenge, 26 de maig de 2024
És notícia

El Canòdrom – Ateneu d’Innovació Digital i Democràtica arrenca la seva programació d’activitats

Avatar photo

Els temes principals són la tecnologia crítica, la democràcia participativa i la cultura digital

Tecnologia. Imatge de recurs pròpia

El Canòdrom – Ateneu d’Innovació Digital i Democràtica posa en marxa la seva programació d’activitats amb l’objectiu de ser un lloc de trobada per a comunitats organitzades, projectes socials, centres de recerca i ciutadania de Barcelona i alhora acostar la cultura digital i la innovació democràtica al barri. Entre els mesos de juny i agost, s’hi desenvoluparan més d’una vintena d’activitats culturals i formatives.

Dins del programa, destaca la trobada del proper 17 de juny «Laboratoris ciutadans per una ciutat democràtica», un espai d’intercanvi d’experiències i construcció col·lectiva on participaran una desena d’iniciatives de tot l’Estat. Ja han confirmat la seva participació el Citilab de Cornellà de Llobregat, Las Naves de València, Colaborabora de Bilbao o La Comunal de Barcelona. La trobada vol ser una oportunitat per articular una xarxa de laboratoris, agents i altres espais clau en l’ecosistema de la innovació democràtica i ciutadana.

Una altra de les propostes destacades és la conferència «Democratitzar la ciutat digital: passat, present i futur», una doble sessió el 4 de juny, on es posarà el focus en la reconstrucció de les ciutats digitals en clau democràtica, justa i feminista a partir de la mirada de diferents experts en l’àmbit dels procomuns i la democratització de la tecnologia com Mayo Fuster, Francesca Bria o Michael Donaldson.

Enguany, el Canòdrom també es converteix en un dels espais de la Biennal Ciutat i Ciència amb tres activitats: el taller «Ciutat i joc, repensem l’espai públic amb Minecraft» i les xerrades «Serious games: política i acció social» i «Identitats i gèneres en els videojocs».

El Canòdrom – Ateneu d’Innovació Digital i Democràtica també arrenca la seva oferta formativa enfocada a l’ús i coneixement d’eines de programari lliure. En aquest sentit, s’inclou una formació d’eines lliures que faciliten les tasques pròpies dels projectes socials, com ara elaborar contingut escrit, visual, publicar-ho a xarxes socials i mantenir el contacte amb la base social o grups d’afinitat.

Com a Antena Cibernàrium, amb l’objectiu de l’alfabetització digital, es proposen tres itineraris formatius i diverses sessions monogràfiques per adquirir habilitats i competències digitals. L’Antena Cibernàrium del Canòdrom és l’única a Barcelona que treballa amb programari lliure. En els diferents itineraris es donaran a conèixer eines de programari lliure. L’ objectiu és que la ciutadania aprengui a usar la tecnologia de forma pràctica alhora que adquireixi una perspectiva més crítica i ètica.

Tampoc hi falten al programa propostes consolidades al barri com el popular cicle de cinema a la fresca «Grades obertes de cinema», amb una programació prevista per als mesos de juliol i agost amb un cicle de cinema documental i títols relacionats amb les tecnologies, els feminismes, des de la ciència ficció a l’animació.

Nou residències sobre ciència i tecnologia ètica i democràtica

El Canòdrom acull des del mes d’abril nou projectes punters en residència enfocats a la ciència i tecnologia ètica i democràtica. Les residències volen ser un espai estimulant i de creació col•lectiva, on poder intercanviar idees, col•laborar i trobar sinergies amb projectes afins, tot fomentant l’ús d’eines lliures des d’una perspectiva inclusiva.

En l’actualitat hi formen part Biònica, Digital Fems. Technovation Catalunya, FemDevs, Donestech, Ars Games, Funció Goteo, Estat de cultura i Residències virtuals.

El Canòdrom els proporciona un espai de treball equipat, accés a aules de formació, sales de reunions i altres zones de l’equipament. A més, assessora sobre opcions de finançament i facilita informació rellevant pels seus projectes.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La Platja de la Pineda ja està preparada per rebre els visitants

Notícia següent

S’ultimen els detalls per procedir a fer el trasllat dels barracons al nou Institut de Caldes

Notícies relacionades