El barri de Gràcia inicia la seva festa major virtual amb un pregó pels sanitaris

Colau demana adaptar-se als nous temps, però no parar: "És molt important que no es pari la vida"

Imatge de la lectura del preg´pels sanitaris que dona el tret de sortida a les festes de Gràcia. CEDIDA

El barri barceloní de Gràcia ha donat el tret de sortida a la seva festa major aquest divendres amb la lectura del pregó, que aquest any ha estat virtual (com el seran les festes, que s’allargaran fins al 21 d’agost), en reconeixement als sanitaris que estan treballant per fer front a la pandèmia de la Covid-19.

L’han protagonitzat l’adjunta a la direcció d’Infermeria de l’Hospital de Sant Pau i coordinadora del pavelló salut de Sant Pau, Xènia Sist; la infermera del CP Gràcia-Cibeles, Maria Teresa Fabregat, i la metgessa de l’Hospital de l’Esperança i vicepresidenta del Col·legi de Metges de Barcelona, Elvira Bisbe.

Fabregat ha remarcat que un dels problemes més importants que han constatat que afecten a la salut del barri són les borses de població amb necessitats econòmiques, seguit de la solitud en els ancians “que de vegades s’acompanya de pensions escasses i habitatges sense ascensor”, per la qual cosa ha animat als ciutadans a reforçar els vincles de la comunitat per millorar la salut de les persones.

“Us volem dir que tot allò que fa salut i que guareix està en la comunitat, no al Centre d’Atenció Primària (CAP). Nosaltres som uns instruments que no fan res si els mínims socials no permeten la vida o una vida digna”, ha sostingut.

“Dies molt complicats”

Per la seva banda, Sist ha recordat que van ser dies “molt complicats” en els quals es barrejava la situació de tenir pacients ingressats amb les situacions personals de cada sanitari.

“Les jornades van ser maratonianas i la dificultat per aconseguir materials no tenia precedents”, ha explicat

Ha assegurat que els sanitaris van prioritzar la seva professió per davant de la seva pròpia vida i ha demanat no “baixar la guàrdia” i continuar sent molt prudents i responsables per prevenir els contagis perquè la pandèmia no ha acabat, ha afegit.

En la mateixa línia s’ha pronunciat Bisbe, que ha posat en valor la “complicitat extraordinària” que es va crear entre tot el personal sanitari, i ha agraït el suport que van rebre per part dels ciutadans que, ha explicat, els portaven menjar dels restaurants, materials i els feien bates i mascaretes.

“Que no es pari la vida”

A l’acte, que ha tingut lloc a la seu del districte, també han intervingut l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; el regidor del districte de Gràcia, Eloi Badia; el president del consell municipal del districte, Ferran Mascarell; i la presidenta de la Fundació Festa Major de Gràcia, Carla Carbonell.

Colau ha agraït als sanitaris i al personal dels serveis municipals el treball realitzat durant la pandèmia, ha remarcat que “d’aquesta crisi s’ha de sortir amb una sanitat pública més enfortida” i ha demanat cuidar-se i recordar tot el que s’ha posat en valor durant els mesos de confinament.

“És molt important que no es pari la vida. Ens hem d’adaptar a aquests nous temps, hem de portar mascareta, distància i evitar aglomeracions, però ens hem d’adaptar, no parar”, ha expressat l’alcaldessa.

“Punt de trobada per guarir ferides”

Badia ha dit que la festa cerca connectar amb tres sentiments: el record a les persones volgudes que han mort per la pandèmia –que sigui “un punt de trobada per guarir ferides–, mirar al futur amb optimisme i reconèixer el treball dels serveis sanitaris que han estat treballant en primera línia durant la pandèmia.

Per la seva banda, Mascarell ha recalcat la importància de no haver suspès la festa perquè representa “vida, comunitat i compartir” i ha demanat que aquest any es gaudeixi amb alegria, responsabilitat, solidaritat, esperança i convicció; mentre que Carbonell ha aplaudit que, encara que sigui en aquestes circumstàncies, marcades per la Covid-19, pugui celebrar-se.

Festa virtual i sense concurs de carrers

Les actuacions musicals i activitats programades per a aquestes festes podran veure’s a través del canal de Youtube de la Fundació Festa Major de Gràcia per complir amb les mesures de protecció i higiene que s’han establert per fer front a la Covid-19.

Encara que no hi haurà concurs de carrers i places decorades, alguns carrers es decoraran de manera “simbòlica” amb els ornaments que els veïns han pogut preparar durant el confinament per mantenir viva i visible aquesta tradició, i es podran veure a través d’una aplicació amb recorreguts de 360 graus.

L’Ajuntament de Barcelona ha demanat a la gent que no acudeixi durant aquests dies al barri de Gràcia, tot i que controlarà l’accés als carrers que estiguin decorats per evitar que es produeixin aglomeracions.