El Banc dels Aliments de Barcelona ja té tants usuaris com en la crisi de 2008

L'ONG ha ajudat més de 145.000 persones al mes a Barcelona enguany

El Banc dels Aliments de Barcelona ha atès a través d’entitats col·laboradores més de 145.000 persones al mes durant aquest 2020, coincidint amb l’epidèmia del coronavirus, una xifra similar a la de la crisi econòmica del 2008 i superior a la dels últims cinc anys.

“En qüestió de dos mesos –març i abril– ja ens hem situat en xifres semblants a les de la crisi del 2008 i la previsió és que les superarem”, ha declarat Europa Press el director del Banc dels Aliments de Barcelona, Lluís Fatjó-Vilas, l’entitat del qual ha publicat aquest dilluns la seva memòria d’activitats del 2019.

Segons dades de l’informe, l’ONG va atendre l’any passat, amb l’ajuda de 310 entitats, 112.994 persones, un 26% menys que el 2014, quan es va aconseguir el moment més àlgid de la crisi econòmica amb 152.489 usuaris; però segons fonts de l’organització, aquesta xifra podria sobrepassar-se aquest mateix mes de maig.

De moment, el Banc dels Aliments de Barcelona ha informat d’un augment del 38% en l’entrega d’aliments entre el 15 de març i el 30 d’abril –1.457 tones en total–, pel que fa el mateix període de l’any anterior, augmentant especialment les entrega extraordinàries i a altres bancs d’aliments.

“La bona notícia és que la reacció de la ciutadania ha estat bona, i fins ara estàvem creixent en un 56% de les donacions respecte a l’any passat”, ha reconegut Fatjó-Vilas, que ha advertit que, no obstant això, les ajudes encara no cobreixen les necessitats que han detectat i que la crisi social no ha acabat.

Segons el director de l’entitat, a Catalunya hi ha unes 245.000 persones ateses pels bancs d’aliments, a qui es cobreix “com a molt un terç de les necessitats” entre les ajudes que aporta l’ONG i altres organitzacions com Cáritas.

Per tot això, el Banc dels Aliments ha fet una crida a continuar participant en les campanyes per recaptar aliments en aquest temps de crisi i en els mesos que vindran, en què Fatjó-Vila preveu que “encara que hi haurà gent que podrà recobrar l’activitat i sufragar les seves despeses, molta una altra es quedarà sense recursos”.

16.623 TONES REPARTIDES

Segons la memòria d’activitats del Banc dels Aliments, l’organització va repartir en 2019 un total de 16.623 tones d’aliments –un 6,8% menys que l’any anterior–, la majoria de les quals provenien de la recuperació d’excedents per evitar el malbaratament alimentari: 8.114 tones.

Entre les donacions rebudes –4.426 tones de menjar– destaquen les aconseguides durant la campanya del Gran Recapte, 3.002; una quantitat lleugerament inferior a la del 2018, però “bàsica” per a l’entitat, segons ha explicat Fatjó-Vilas.

L’ONG calcula que amb els aliments repartits en 2019 es va cobrir el 30,3% de la dieta dels beneficiaris del Banc dels Aliments, la qual cosa suposa un total de 147 quilos de menjar per persona i any: sobretot llet (3.185 tones), fruita (2.660) i verdures i hortalisses (1.533).

Quant als comptes de l’entitat, el Banc dels Aliments de Barcelona ha informat d’un total d’1,758 milions d’euros en ingressos –provinents majoritàriament de donacions de privats i empreses–, i despeses per valor d’1,753 milions, sobretot en concepte de gestió i compra d’aliments.