El Banc dels Aliments de Barcelona alerta de la falta de provisions per a la tardor

El Banc dels Aliments de Barcelona ha alertat aquest dijous en un comunicat de la situació de falta de provisions amb què es pot trobar a la tardor, si es produeix un altre augment en la xifra de persones que requereixen ajuda alimentària.

“Ens trobem en una situació límit en la qual hem destinat una bona part dels fons de reserva a l’adquisició d’aliments” per la crisi del coronavirus, ha explicat el director de l’entitat, Lluís Fatjó-Vilas.

“Poder sostenir l’actual ritme de demanda d’aliments o haver d’afrontar un nou increment dels beneficiaris, ens pot portar a una situació en què no puguem afrontar la demanda”, ha afegit el director.

El Banc dels Aliments ha indicat que ja ha iniciat els contactes amb les diferents administracions per poder preveure els diferents escenaris de cara als propers mesos, però ha animat a la ciutadania i les empreses a seguir col·laborant.

11,5 milions de quilos

L’ONG ha fet balanç aquest dijous dels gairebé cinc mesos que han transcorregut des que es va declarar l’estat alarma per Covid-19 el passat 14 de març, i ha informat que al llarg d’aquest 2020 ha distribuït 11,5 milions de quilos d’aliments, amb un valor estimat de 25 milions d’euros.

L’entitat ha repartit menjar, concretament, a més de 160.000 persones al mes –un 40% més que abans de declarar-se l’emergència del coronavirus–, a través de 362 entitats d’iniciativa social i gràcies als diferents programes d’aprofitament alimentari que duu a terme al llarg de tot l’any i a les donacions i campanyes que s’han engegat arran de l’emergència social derivada de la pandèmia.

Un d’aquests programes d’aprofitament d’excedents ha estat l’impulsat per la Conselleria d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat, que ha atorgat ajudes als productors locals a fi de trobar una sortida al producte excedentari generat per la caiguda de la demanda en els últims mesos.

També les donacions dels majoristes de Mercabarna han servit per proveir les reserves de l’entitat: s’han aconseguit 660.000 quilos de productes vegetals des de la irrupció de la Covid-19, i s’han recollit 580.000 quilos de minves que es produeixen en els establiments de venda d’aliments.