El 70% dels positius per coronavirus segueix presentant seqüeles cinc mesos després

El dolor muscular, la fatiga o la dificultat per respirar serien alguns dels símptomes

La majoria de persones que han superat el coronavirus segueixen tenint alguna seqüela després de cinc mesos d’haver passat la malaltia. Aquesta és la conclusió a la qual ha arribat un estudi del Centre d’Investigació Biomèdica de Leicester, al Regne Unit, després d’analitzat l’evolució de 1.077 pacients que van rebre l’alta hospitalària entre març i novembre de 2020.

“Les persones amb els símptomes prolongats més durs tendeixen a ser dones blanques d’entre 40 i 60 anys que tenen com a mínim dues patologies de salut a llarg termini, com asma i diabetis”, apunten. Pel que fa a les seqüeles més habituals es poden trobar el dolor muscular, la fatiga, el deteriorament de la qualitat del son, la inflamació de les articulacions, dificultat per respirar o la pèrdua de memòria a curt termini.

“Els nostres resultats demostren una gran càrrega de símptomes, problemes de salut mental i física i evidència de dany orgànic cinc mesos després de l’alta amb Covid-19”, explica una de les doctores encarregades de l’estudi. Precisament, la salut mental és una de les grans afectades pel coronavirus, ja que més del 25% dels pacients tenien ansietat o depressió i el 12% tenia un trastorn d’estrès postreumàtic.