El 14-F “posa en risc” la salut de les persones

El conseller defensa que s'han buscat "tots els espais" que permet la Loreg i no veu possible modificar la llei

El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, ha avisat que celebrar les eleccions el 14 de febrer “posa en risc la salut de les persones i la legitimitat de les eleccions”. En una entrevista a ‘El Matí de Catalunya Ràdio’, el conseller responsable de processos electorals ha defensat que s’han buscat “tots els espais” que permet les “limitacions” de la Loreg i no veu possible una modificació d’aquesta llei al Congrés.
D’altra banda, preguntat pels dubtes jurídics sobre el decret de suspensió de les eleccions, Solé ha assegurat que el Govern sempre pren les decisions “en base del rigor i fonament jurídic” de la Comissió Jurídica Assessora.
Solé ha assegurat que des del punt de vista del dispositiu, el Govern està preparat per fer les eleccions el 14 de febrer però ha defensat que s’ha de posar sobre la taula la viabilitat dels comicis en plena pandèmia. I en aquest sentit, ha recordat que l’informe del Departament de Salut preveu arribar al pic de contagis al voltant de la campanya electoral i al pic de les UCI just abans del 14 de febrer.

Segons Solé, el fet que el pic de contagis se situï en la campanya electoral “limita” que les candidatures puguin arribar a tots els ciutadans. I, d’altra banda, amb una situació molt complicada el dia de les eleccions “la percepció de la ciutadania podria ser de certa por i desconfiança”, això podria portar a una baixa participació i, per tant, afectar la “legitimitat”.

Preguntat per a partir de quin índex de participació les eleccions no es consideren legítimes, Solé no ha volgut donar una xifra en concret però ha subratllat que els organismes internacionals diuen que la participació hauria de ser “assimilable” a les edicions anteriors de les mateixes eleccions.

“Com a departament tenim tota la feina feta des de fa molts mesos i em sento tranquil perquè la feina s’ha fet, però no em sento tranquil de portar la ciutadania a les eleccions el 14 de febrer”, ha resumit.

El conseller també ha explicat que quan el TSJC prengui una decisió definitiva sobre l’ajornament de les eleccions, convocarà una reunió tècnica de la taula de partits per analitzar la situació. Solé ha volgut posar en valor que l’ajornament es va aprovar per unanimitat en aquest espai i que la majoria de les forces polítiques van avalar la data del 30 de maig.