Se suspenen les llicències d’obertura de locals al Paral.lel

La mateixa mesura també afecta el carrer Gran de Sant Andreu i ha de permetre redactar els plans d'usos per ordenar les activitats a les dues vies

L’Ajuntament de Barcelona ha decidit suspendre durant un període màxim d’un any la tramitació de noves llicències i de comunicats per obrir o ampliar establiments de concurrència pública –locals d’oci, restaurants, establiments de lloguer de bicicletes o botigues de conveniència, entre d’altres- a l’avinguda del Paral·lel i al carrer Gran de Sant Andreu. La mesura ha de permetre redactar els plans d’usos de les dues vies per així ordenar les activitats i, segons el consistori barceloní, “garantir l’equilibri d’usos, evitar la gentrificació, i preservar el comerç local i de proximitat, la protecció de l’entorn urbà i la convivència ciutadana”. “A l’avinguda del Paral·lel es treballaran amb el veïnat, entitats i associacions del territori les actuacions per a la dinamització socioeconòmica de l’avinguda, consolidar-la com a pol cultural i potenciar l’ús veïnal de l’espai públic”, ha precisat en un comunicat l’Ajuntament de Barcelona.
(En aquesta actualització s’afegeixen declaracions de la regidora de Sants-Montjuïc, Laura Pérez).

“A Gran de Sant Andreu, la futura reurbanització del carrer fa necessari elaborar una normativa que reforci l’eix comercial, garanteixi la continuïtat dels comerços locals i de proximitat i controli la implantació d’activitats en tot l’àmbit”, han afegit des del consistori barceloní. Pel cas del Paral·lel, al llarg de l’avinguda hi conflueixen territoris amb planejaments aprovats o en tràmit diferents entre ells, com són el pla d’usos de Ciutat Vella, la suspensió de llicències en l’àmbit de Sant Antoni i el pla d’usos del Poble-sec. “Tenint en compte que el Paral·lel és l’únic àmbit que queda pendent de regulació específica a l’entorn, cal un pla d’usos amb una visió de conjunt que permeti delimitar les activitats que s’hi poden implantar en funció de les característiques pròpies de l’avinguda”, han insistit des del consistori de la capital catalana.

“Al Paral·lel també es treballarà per consolidar l’avinguda com a pol cultural que relligui els barris de l’entorn, amb actuacions clau com ara la recuperació del Teatre Arnau. I es buscaran mesures per potenciar els usos veïnals de l’espai públic, la connectivitat entre els tres barris a través de l’avinguda i omplir de vida les placetes creades amb la última reurbanització”, han assegurat des de l’Ajuntament de Barcelona.

El consistori també ha considerat necessària la paralització de les llicències al carrer Gran de Sant Andreu a l’espera de la reforma urbanística prevista per al març del 2018. “La suspensió vol evitar que durant les obres es generi una petició de llicències i d’autoritzacions que invalidi els objectius que persegueix la remodelació. Afectarà els locals que fan front al tram del carrer Gran de Sant Andreu comprès entre la rambla de Fabra i Puig i el carrer Joan Torras, on s’executarà la reforma”, ha puntualitzat l’Ajuntament de Barcelona. “La transformació, que finalitzarà al cap d’un any, reforçarà el carrer com a eix històric i estructurant de Sant Andreu, amb més espais de convivència i més verd”, han conclòs des del consistori.

“Trencar” la linealitat del Paral·lel i fer-lo “permeable”

La regidora de Sants-Montjuïc, Laura Pérez, ha assenyalat que volen “trencar l’eix lineal” que representa ara com ara el Paral·lel i convertir-lo en “transversal” i “permeable” amb els tres barris que hi conflueixen, el Raval, Sant Antoni i Poble-sec, a través d’espais i equipaments, com el Teatre Arnau. L’objectiu és, ha insistit, “revertir un procés de transformació que es va fer en el seu dia d’esquena al veïnat i que ha deixat un Paral·lel lineal i poc connectat”.

En una atenció als mitjans de comunicació aquest dissabte a la Plaça dels Ocellets, a la meitat del Paral·lel, Pérez ha sospesat que si bé aquesta artèria connecta pols importants de la ciutat, com la plaça d’Espanya i la zona del Port, també s’hi ha de “dinamitzar el comerç amb mesures específiques” i potenciar-hi “una cultura de proximitat i de base comunitària”. La regidora del districte ha subratllat que la suspensió de llicències s’allargarà mentre s’elabori el pla, un període de com a màxim un any, ja que “ja hi ha molta feina avançada per harmonitzar un espai que havia quedat sense regulació”.