Dol oficial fins al 5 de juny a Catalunya

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha signat aquest dimecres un decret pel qual es declara dol oficial a Catalunya fins al dimecres 5 de juny per la pandèmia del coronavirus.

El decret, publicat en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (Dogc), també obliga a que totes les banderes onegin a mitja asta als edificis i dependències de la Generalitat i en les corporacions públiques de Catalunya.

Fonts de Presidència han explicat a Europa Press que cada comunitat té potestat de declarar un període de dol quan consideri, com es va fer després de l’atemptat terrorista a Barcelona d’agost de 2017, al marge que el Govern central també ho faci.

També han precisat que Torra va informar d’això durant la reunió del Consell Executiu del dimarts, però que és potestat del president prendre decisions en tot el relacionat amb el dol.

A l’abril, el Govern ja va informar que estudien la possibilitat de celebrar un acte per recordar i commemorar als morts durant la crisi sanitària.

DECRET
“El Govern, compartint la tristesa i el desconsol amb tots els ciutadans de Catalunya que han sofert aquests efectes de la pandèmia, vol manifestar el seu condol i, alhora, acompanyar en aquests moments a les famílies de les víctimes”, resa el decret signat per Torra.

A més, constata que des de març els catalans han sofert “les conseqüències d’una crisi sanitària sense precedents generada pel coronavirus, una pandèmia a escala mundial i amb uns efectes devastadors, que encara avui s’han pogut superar”.

Aquesta situació, afegeix el decret, ha tingut conseqüències negatives sobre els serveis públics i els seus treballadors, en l’economia catalana i en la vida de tots els ciutadans, i destaca que la visió més crua d’aquesta crisi ha estat la mort de moltes persones, amb l’afegit que els familiars i amics no s’han demanat acomiadar d’ells.