Desarticulada una organització dedicada a sostreure motocicletes per vendre-les senceres o per peces a Barcelona

Els Mossos han detingut tres persones i mantenen la investigació oberta

Els Mossos han detingut tres persones membres d’una organització criminal que es dedicava a sostreure motocicletes a Barcelona per més tard vendre-les senceres o per peces. Els detinguts tenen entre 46 i 52 anys, nacionalitat espanyola i veïns de Barcelona, Granollers i Terrassa.

Se’ls acusa d’un delicte de pertinença a grup criminal, robatori amb força, falsificació documental, receptació i contra la salut pública. Les detencions es van produir el passat dimecres i són resultat d’una investigació iniciada a mitjans del 2019, quan es va detectar un augment considerable de sostraccions de motocicletes a Barcelona. Els robatoris sempre es produïen en la mateixa franja horària i en una zona concreta de la ciutat.

Els investigadors van comprovar que darrera d’aquestes sostraccions hi havia una organització criminal especialitzada en sostreure vehicles i dotar-los d’una nova identitat amb documentació falsificada. Tenien com a objectiu vendre’ls directament o desmuntar-los per vendre les peces.

Sempre seguien el mateix modus operandi. A primera hora del dia recorrien zones d’oficines o aparcaments de motocicletes amb alta mobilitat, com zones properes a hospitals. Buscaven vehicles que quadressin amb la marca i el model que buscaven, prioritzant la sostracció dels que no disposaven de sistemes de protecció com cadenes o bloqueig de disc.

Un cop fixaven l’objectiu, manipulaven el pany per emportar-se la motocicleta i allunyar-la un parell de carrers, on la deixaven estacionada durant uns dies. Amb aquesta maniobra s’asseguraven que, en el supòsit que el vehicle portés instal·lat un localitzador GPS, el propietari el recuperés abans que ells se l’emportessin al magatzem on l’amagaven i manipulaven. Així, evitaven comprometre la ubicació del local on tenien totes les motocicletes sostretes.

Si ningú la recuperava, feien servir una furgoneta de lloguer per carregar-la i traslladar-la al magatzem. Finalment, algunes eren venudes a terceres persones i altres desmujntades i venudes per peces a compradors de bona fe.

L’organització també adquiria motos sinistrades, amb tota la documentació oficial per arreglar-les amb peces sostretes i vendre-les il·lícitament al mercat de segona mà.

Els Mossos han comprovat que la banda tenia una “intensa” activitat delictiva. En concret, se’ls ha pogut relacionar amb la sostracció de 12 motocicletes.

El passat dimecres es va desenvolupar un operatiu policial que va permetre la detenció de tres membres d’aquesta organització i s’ha citat una quarta persona com a investigat pels mateixos fets.

El mateix dia es van fer entrades i perquisicions en els domicilis que els detinguts tenen a Barcelona i Granollers, així com en un magatzem a Santa Agnès de Malanyanes (Vallès Oriental), on manipulaven les motocicletes.

En l’escorcoll es va intervenir documentació relacionada amb el tràfic il·lícit de vehicles, un gran nombre de claus de motocicletes, peces provinents de robatoris, una rampa de càrrega, una quarantena de plantes de marihuana que cultivaven al magatzem. Per això últim, també se’ls relaciona amb un delicte contra la salut pública.

Els detinguts passaran durant les properes hores a disposició judicial del jutjat d’instrucció número 7 de Rubí (Vallès Occidental). La investigació continua oberta per tal d’esbrinar si els detinguts poden estar implicats en més robatoris i no es descarten noves detencions.