Desarticulada una organització dedicada a la tracta d’éssers humans

La Guàrdia Civil i la Policia Nacional detenen set persones i fan registres a Casp i Barcelona

Una operació conjunta de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional ha permès alliberar cinc dones que eren obligades a prostituir-se. L’operació ‘Cárpatos-Liberty-Luboca’ s’ha saldat amb set detinguts que formaven part d’una organització dedicada a la tracta d’éssers humans amb finalitats d’explotació sexual. Els agents han fet una desena d’entrades i registres, nou a Casp (Saragossa) i un a Barcelona. La investigació va començar al juny del 2019 després de prendre declaració a un testimoni protegit que va afirmar ser víctima d’una possible organització dedicada a la tracta d’éssers humans. A l’octubre del mateix any, es va iniciar una investigació després d’una agressió a una jove de 18 anys, de nacionalitat estrangera i embarassada, a Casp.

Es va comprovar que la dona no havia anat a les revisions pertinents per l’embaràs, tot i haver estat citada i que no disposava de documentació. La investigació va permetre determinar que la dona treballava en un club de prostitució de la mateixa localitat, sense estar assegurada i on gran part del diner que guanyava l’havia d’entregar a la ‘Madame’. Aquesta dona s’encarregava de traslladar a la jove del club a casa per no tenir contacte amb els clients fora del local.

La investigació va permetre identificar altres persones relacionades amb l’organització i es va poder concloure que les víctimes eren captades al seu país d’origen per un resident a l’Estat, qui, amb la promesa d’una vida millor, les convencia per anar a Espanya a exercir la prostitució.

El mètode de captació emprat es coneix com a ‘LoverBoy’ i consisteix en que un home de l’organització assentat al país d’origen de les futures víctimes s’apropa a aquestes amb l’objectiu d’iniciar una relació sentimental. Un cop aconseguit, els hi ofereix viatjar a l’Estat i treballar a l’hostaleria.

Un cop acceptada l’oferta, les dones eren obligades a fer-se una operació d’augment de pits i se’ls facilitava un bitllet d’avió i tot el necessari per a creuar la frontera. Tot això es feia amb la col·laboració de dos familiars, residents al país d’origen, que s’encarregaven de portar-les al cirurgià i entregar els bitllets d’avió i donar les instruccions sobre què dir a la frontera.

En arribar a l’Estat, eren recollides per membres de l’organització i obligades a exercir la prostitució en diversos punts d’Espanya, com Barcelona, Oviedo i Saragossa; i Alemanya. Se les comunicava llavors que havien adquirit un deute d’entre 10.000 i 12.000 euros i se les amenaçava amb fer dany a les seves famílies o a elles mateixes si no pagaven aquest deute. Imposaven també un sistema de multes per tal que el deute anés augmentant.

L’home que les havia captat al país d’origen tornava a Espanya passat un temps per controlar l’activitat que feien i, fins i tot, les arribava a agredir físicament.

Per arribar a Saragossa, les dones eren recollides a Barcelona i traslladades en vehicle. L’organització tenia dues persones que feien de lloctinents i tenien sota el seu control el club de prostitució, així com altres negocis (una pizzeria i un gimnàs)mitjançant els quals blanquejaven diners. Al gimnàs també es traficava amb substàncies anabolitzants prohibides.

Els registres es fan ver en els domicilis dels sospitosos i en locals regentats per membres de l’organització, com un club de cites, un gimnàs i una pizzeria. En aquests registres la policia va intervenir més de 25.000 euros en efectiu, equips informàtics i documentació rellevant per a la investigació.

El cap de la investigació, que vivia a Casp, era l’encarregat de supervisar l’activitat de la mateixa. Era una persona que guardava fortes mesures de d’autoprotecció, portava armes, tenia personal a càrrec de la seva seguretat i mantenia un estricte control dels locals i dels seus treballadors.

L’operació continua oberta i no es descarten noves detencions.