Demanen cuidar la pell perquè “no està entrenada” pel confinament

L'hospital atén més pacients amb cremades solars i insisteix en la prevenció i la detecció precoç del càncer de pell

El cap del Servei de Dermatologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, el doctor Vicenç García-Patos, afirma que “cal cuidar la pell més que mai”, ja que “després de tres mesos de confinament no està entrenada en l’exposició al sol i hi ha més risc de lesions”. Són declaracions que recull Vall d’Hebron en un comunicat amb motiu del Dia Europeu de la Prevenció del Càncer de Pell, que és el 13 de juny, aquest dissabte. Les consultes de l’hospital estan atenent més pacients amb cremades solars. Des del Servei de Dermatologia també remarquen que és molt important la prevenció, així com la detecció precoç, crucial per a un bon pronòstic, i demanen consultar tan aviat com sigui possible sobre qualsevol piga o taca que es detecti a la pell.
Si sempre és important evitar el sol a l’estiu entre les 12 h i les 16-17 h, aquest any amb la pandèmia de coronavirus encara ho serà més.

“De forma natural comencem a entrenar la pell a la primavera, quan sortim a passejar. Els braços, la cara i el clatell se’ns bronzegen a poc a poc i el risc de cremades es minimitza”, assenyala el doctor García-Patos. A causa de la covid-19, la població s’haurà saltat aquesta transició.

Més de 3.500 visites telemàtiques

Vall d’Hebron ha potenciat la telemedicina durant els primers mesos de la pandèmia del coronavirus, quan les visites presencials estaven restringides. “Hem fet consultes telemàtiques i hem posat en marxa un correu electrònic perquè els pacients de forma directa o el personal d’atenció primària ens enviïn fotografies sobre possibles casos de càncer de pell per ser avaluats i tractats de forma urgent”, explica el doctor Vicenç García-Patos.

Del 15 de març al 15 de maig, Vall d’Hebron va rebre 1.800 correus amb imatges dermatològiques i va dur a terme més de 3.500 visites telemàtiques. “A partir d’aquesta informació, hem enviat receptes, hem demanat exploracions complementàries i, en els casos necessaris, hem realitzat biòpsies i extirpacions de caràcter urgent amb totes les precaucions necessàries per la covid-19”, assenyala el cap del Servei. “El càncer de pell no pot esperar”, subratlla.

Vall d’Hebron atén cada any 80 nous casos de melanoma, 1.500 carcinomes basocel·lulars i més de 100 carcinomes escamosos.

Consells per evitar cremades i prevenir el càncer de pell 

Per evitar les cremades i prevenir el càncer cal fer exposicions graduals al sol perquè la pell s’acostumi i vagi fabricant melanina, una protecció natural que fa de paraigües a les cèl·lules per evitar que la llum que incideix de forma vertical no els arribi al material genètic del nucli.

A més, convé evitar l’exposició quan el cos no fa ombra o aquesta és poc allargada. És quan el Sol se situa en el seu grau de màxima perpendicularitat respecte a la Terra. L’aplicació generosa de fotoprotecció mitja hora abans de prendre el sol i de factor 30 com a mínim és una condició sine qua non, però cal no oblidar la protecció física amb un barret, ulleres de sol o roba de les zones més sensibles com el clatell o els ulls. “La cremada solar d’avui és el càncer de pell i l’arruga de demà”, adverteix el doctor García-Pato.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Detingut a Reus per tenir mobiliari robat d’un bar valorat en 6.000 euros

Notícia següent

Dilluns obriran les piscines dels complexos esportius municipals de Campclar, Bonavista, Serrallo i Part Baixa i Riuclar-Torreforta-Icomar

Notícies relacionades