Demanen a Sánchez que prorrogui l’estat d’alarma més enllà del 9 de maig

El lehendakari alerta dels "problemes jurídics" i augura una "relaxació ciutadana" si no s'allarga el decret

temps lectura-Temps de lectura: < 1 minut
El lehendakari basc, Iñigo Urkullu, ha demanat al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que mantingui l’estat d’alarma més enllà del 9 de maig, quan decau l’actual decret. En una entrevista amb Ràdio Euskadi, Urkullu ha avisat que sense l’estat d’alarma es viurà una situació “molt delicada” amb problemes jurídics per a mantenir les restriccions. “Les comunitats autònomes hem de treballar amb garanties jurídiques en l’aplicació de les mesures per intentar mitigar l’efecte negatiu de la pandèmia o per aturar la transmissió comunitària [del virus]”, ha explicat. D’altra banda, Urkullu ha augurat una “relaxació ciutadana” si una part de la societat fa una “interpretació equivocada que si no hi ha estat d’alarma, no hi ha problema”.
El lehendakari basc ha advertit que, sense l’estat d’alarma, les comunitats es poden trobar amb una “incapacitat d’operativa ràpida per adoptar decisions” i d’una “insuficiènca de garantia”, ja que aquest decret facilita incidir en drets fonamentals com el de mobilitat o dret de reunió.

“Si fos possible, jo crec que és necessari mantenir l’estat d’alarma”, ha argumentat Urkullu, que ha dit que el 9 de maig encara es conviurà amb la pandèmia. I ha recordat que va ser ell qui ja va sol·licitar l’estat d’alarma a l’octubre.