Francisco Salas guanya el Certamen Internacional de Pintura “Zurbarán”

El barceloní Francisco Salas Quesada ha sigut el guanyador amb la seva obra “Irene sobre ronda azul”, un quadre premiat per la seva perfecció en la tècnica i el domini del traçat

La XVI edició del Certamen Internacional de Pintura “Zurbarán” 2017 ja té guanyador. Francisco Sales Quesada, natural de Barcelona, ha estat el vencedor amb la seva obra “Irene sobre ronda blau”, un quadre premiat per la seva perfecció en la tècnica i domini del traçat. Durant la tarda d’ahir dissabte, 18 de novembre, va tenir lloc el lliurament de premis d’aquest concurs, organitzat per l’Associació Cultural Extremenya “Zurbarán” en el marc de la seva XVII Setmana Cultural. una cita que al seu torn va retre homenatge a l’il·lustre pintor extremeny Francisco de Zurbarán al 353º aniversari de la seva mort. Van participar en la cerimònia de lliurament de premis del concurs el El director de l’Editora Regional d’Extremadura i coordinador del Pla de Foment de la Lectura, Eduardo Moga; la diputada del PSC al Congrés dels Diputats, Mercè Perea; el Director Tècnic de l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona, Juanjo Ferrer; l’alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater; la regidora de Participació i Convivència de l’Ajuntament de Badalona, Fátima Taleb i la presidenta del Grup de Belles Arts del Museu betulense, Pilar González. José López Lleó (President d’Honor i membre del Comitè del Certamen, Font de Cants-Badajoz), ha estat de nou al comandament de la coordinació i el bon fer durant tot el certamen. Al llarg dels seus discursos, tots els representants institucionals van coincidir a destacar la importància d’aquest certamen, un concurs ja consolidat que ha arribat enguany a la seva 16a edició i que s’ha convertit en tot un referent en el món artístic a nivell nacional, donant l’oportunitat als pintors professionals i amateurs de donar-se a conèixer i projectar les seves creacions. També van elogiar el elevat nivell de les 49 propostes artístiques presentades al Certamen i la dedicació mostrada any rere any per l’Associació “Zurbarán” per a la difusió de la cultura i l’art.

D’altra banda, han assenyalat que aquesta iniciativa ha servit com a font de coneixement, lliçó artística i nexe per a la unió per la cultura a nivell local, autonòmic, nacional i internacional.

Finalitzats els actes protocol·laris i parlaments d’autoritats assistents, van tenir lloc els cants del Himne Extremeny i Els Segadors. Seguidament va ser el torn de l’artista i pintor de Càceres, Felipe Sánchez Garzo, qui va oferir una gran ponència sobre pintura, en concret sobre l’obra de l’insigne pintor homenatjat, Francisco de Zurbarán, natural de la localitat de Badajoz de Font de Cants i apel·lat pel Rei Felip IV com “Rei de Pintors “. Durant la seva conferència, el professor va mostrar als assistents l’excepcional capacitat del pintor extremeny per apreciar i reflectir la quotidianitat de la manera més simple.

La xerrada va ser coronada pels càntics i el folklore extremeny del Cor “Zurbarán”, que van donar el toc de música i color a la solemnitat de l’esdeveniment. Guanyadors de l’edició 2017. El jurat, integrat per experts de reconeguda solvència en el camp de la pintura, la cultura i l’art, va determinar les obres i autors vencedors després d’una llarga i complicada deliberació a porta tancada, valorant la qualitat del dibuix, la barreja de colors i el missatge que transmeten.

Com a novetats en aquesta 16a edició, el certamen ha comptat per segon any consecutiu amb el guardó “Premi Ciutat de Badalona”, dotat amb 500 € i atorgat per l’Ajuntament de la localitat amfitriona. En segon lloc, en lloc de 3, hi ha hagut 2 reconeixements en la categoria de Accèssit.

Els components del Jurat d’aquest any 2017 han estat: Pedro Baos Castellanos (President del Certamen, natural de Badalona); Juan Moreno Aragoneses (president del jurat, nascut a Navalvillar de Pela-Badajoz); Francesc Martínez Molina (Secretari del Grup de Belles Arts del Museu de Badalona, natural de Badalona); Alfonso Berral Rubio (Fernán Núñez, nascut a Còrdova); Pedro Castaño Gallardo (Hornachos, Badajoz) i Joan Places (natural de Sant Adrià del Besòs, Barcelona). tots ells han ressaltat la gran varietat d’estils presentats al concurs.

La Junta de l’Associació Cultural Extremenya Zurbarán va manifestar el seu enorme agraïment a les autoritats i representants institucionals per la seva valuosa participació en el Certamen, tant per la seva presència en els diferents actes organitzats com pel seu suport en la gestió per a la cessió dels premis.

Han col·laborat en aquest concurs a través de donacions i records per als premiats l’Ajuntament de Font de Cants, el Govern d’Extremadura, les Diputacions de Barcelona, Badajoz i Càceres, l’ Ajuntament de Badalona i la Generalitat de Catalunya.

Per la seva banda, el Comitè organitzador del concurs ha estat format per la presidenta de l’Associació Cultural Extremenya “Zurbarán”, Mª Ángeles Pi; el vicepresident de l’entitat, Víctor Borrella i la Vocal de cultura, Carmen voleies. Ells han estat els encarregats de l’organització del Certamen, la recepció, gestió de les obres i logística de l’esdeveniment.