‘Entre dos aguas’ d’Isaki Lacuesta s’emporta la Conxa d’Or del Festival de Cinema de Sant Sebastià

La coproducció catalana 'Yuli' és reconeguda ex aequo amb 'L'homme fidèle' amb el premi al millor guió

La pel·lícula ‘Entre dos aguas’ del director català Isaki Lacuesta s’ha emportat aquest dissabte la Conxa d’Or del Festival de Cinema de Sant Sebastià. La cinta narra la història dels germans gitanos Isra i Cheíto que Lacuesta ja va retratar a ‘La leyenda del tiempo’ (2006) i representa, segons ell mateix, el projecte el més important de la seva filmografia. Aquesta és la segona Conxa d’Or pel cineasta, que ja es va coronar amb la distinció principal del festival basc amb ‘Los Pasos Dobles’ (2011). El jurat també ha guardonat la coproducció catalana ‘Yuli’ ex aequo amb ‘L’homme fidèle’ amb el premi al millor guió. D’altra banda, la també coproducció catalana ‘Viaje al cuarto de una madre’ de Celia Rico s’ha endut el premi de la Joventut i una menció especial a la direcció novell; i, per últim, ‘Quién te cantará’, de Carlos Vermut ha rebut el reconeixement dels periodistes que cobreixen el festival
A ‘Entre dos aguas’, els dos germans Isra i Cheíto, molt influïts per la música i l’esperit de Camaron de la Isla, es retroben després que el primer fos condemnat a presó per tràfic de drogues mentre que l’altre es va allistar a Infanteria de Marina. Quan Isra surt al carrer i el seu germà acaba una llarga missió es retroben a l’illa de San Fernando i evocaran la seva infància i la mort violenta del seu pare. Isra també voldrà recuperar la seva dona i fills i mirarà de tirar endavant a l’illa, on hi ha unes de les taxes d’atur més altes de l’Estat.

També optaven a la Conxa d’Or la directora Icíar Bollaín, amb ‘Yuli’; Carlos Vermut amb ‘Quién te cantará’ i Rodrigo Sorogoyen amb ‘El Reino’. D’aquests aspirants, el film de Bollaín és l’únic que ha marxat de Sant Sebastià amb un guardó oficial. Així, la directora ha vist com el jurat guardonava amb el millor guió aquesta coproducció catalana, una cinta que aborda la història del ballarí negre que es va convertir en primera figura del Royal Ballet de Londres. El guionista Paul Laverty ha recollit el premi ex aequo amb Louis Garrel i Jean Claude Carrière pel text de ‘L’homme fidéle’.

La també coproducció catalana ‘Viaje al cuarto de una madre’ s’ha fet un lloc al palmarès del certamen, amb el guardó de la Joventut, que atorga un jurat format per uns 300 joves d’entre 18 i 25 anys. A més, la seva creadora, Celia Rico, ha rebut una menció especial del jurat a la millor direcció novell per una pel·lícula que és el seu debut en el llargmetratge. El film és un retrat íntim que se centra en la relació quotidiana entre una mare (Lola Dueñas) i una filla (Anna Castillo) que emprenen un doble viatge en què descobriran el complex que és estimar-se.

D’altra banda, ‘Quién te cantará’, de Carlos Vermut s’ha endut el premi Feroz, que escullen els periodistes que cobreixen el festival. El film, amb participació catalana, explica la història d’una cantant retirada que pateix un accident i perd la memòria just quan preparava el seu retorn als escenaris. La resta de coproduccions catalanes o amb presència catalana que competien – ‘Tiempo después’, de José Luis Cuerda i ‘Teatro de guerra’, de Lola Arias – han sortit de la 66a edició del festival amb les mans buides.