Barcelona lliura a títol pòstum la medalla d’Or al Mèrit Cultural a López de Lamadrid

L'Ajuntament li reconeix la tasca editorial i la contribució "decisiva" per situar la ciutat com a "capital editorial del món hispànic"

L'acte d'homenatge a Claudio López de Lamadrid, director editorial de Penguin Random House, qui va morir el passat gener.
El tinent d’alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat de l’Ajuntament de Barcelona, Joan Subirats, ha lliurat aquest dimarts als fills de Claudio López de Lamadrid la medalla d’Or al Mèrit Cultural a títol pòstum. Amb aquest reconeixement unànime la institució ha volgut posar en valor la tasca editorial de López de Lamadrid i la contribució “decisiva” per situar Barcelona com a “capital editorial del món hispànic”. Des del consistori s’ha indicat que va contribuir “com pocs” a projectar i visualitzar la ciutat arreu del món, així com que va ajudar a “perllongar l’idil·li i la condició de referent indiscutible que Barcelona té sobre els escriptors i escriptores d’arreu d’Hispanoamèrica”.
Claudio López de Lamadrid va morir de forma sobtada l’11 de gener del 2019 als 59 anys. Es va iniciar molt jove en el món editorial de la mà del seu oncle Antonio López de Lamadrid, fundador de l’editorial Tusquets. Després va treballar amb Christian Bourgois, fundador i director de l’editorial homònima i responsable entre d’altres de la publicació en francès d’autors com Enrique Vila-Matas i Roberto Bolaño.

De tornada a Barcelona va continuar treballant a l’editorial familiar fins a finals de la dècada dels vuitanta, moment en què va decidir dedicar-se a la crítica literària i la traducció. Poc després, va participar, juntament amb el seu íntim amic, el crític literari Ignacio Echevarría, en la fundació de Galaxia-Gutenberg.

Després va ser responsable de l’editorial Grijalbo Mondadori, adquirida el 2001 per Random House. López de Lamadrid va començar una nova etapa “que el portaria a convertir-se en un dels grans editors de referència”, segons s’indica des de l’Ajuntament.

De la seva mà el món editorial hispànic ha rebut les obres d’autors com J.M. Coetzee i Orhan Pamuk, ambdós guanyadors del Premi Nobel, Susan Sontag, Philip Roth, Cormac McCarthy, James Ellroy, Antonio Lobo Antunes o David Foster Wallace.

A banda, dins del segell Literatura Mondadori, Penguin Random House des de l’any 2013, Claudio López Lamadrid va continuar la tasca editorial aplegant l’obra completa de Gabriel García Márquez o publicant l’obra de César Aira, alhora que incorporava d’altres noms com Javier Cercas, Donald Ray Pollock o Pola Oloixarac.

També va ser responsable de la posada en marxa de la col·lecció ‘Mapa de las lenguas’ l’any 2016 i del segell Caballo de Troya, pedrera de talent literari de la qual van emergir autors com Mercedes Cebrián, Elvira Navarro, Fernando San Basilio, Cristina García Morales o Gabriela Ybarra, entre altres.