Concentració a Barcelona a favor de les llars compartides

Els contraris al lloguer d'habitacions turístiques diuen que "fa apujar preus" i que acaba "controlat per màfies"

La protesta a favor de les llars compartides a la plaça de Sant Miquel de Barcelona. ACN

La plaça de Sant Miquel de Barcelona ha viscut aquest dimarts una concentració a favor de les llars compartides per demanar una regularització “justa i proporcional” del sector i en contra de la seva prohibició a la capital catalana. El lloguer d’habitacions turístiques ha estat al centre de la polèmica de fa mesos a Barcelona, amb un consistori partidari de vetar aquesta pràctica si no es lloga l’habitació un mínim de 30 dies. Els defensors de les llars compartides carreguen contra aquesta limitació temporal i asseguren que lloguer d’habitacions turístiques és un ingrés en temps difícils per a moltes famílies. En canvi, els contraris a les llars compartides argumenten que “fa apujar preus” i que el sector acaba “controlat per màfies”.

“De ser alegals hem passat a ser il·legals”

“Al final hem decidit dir prou a l’ajuntament. Portem cinc anys batallant per una regulació justa, ens van dir que no ens preocupéssim i ara ens trobem que ens han prohibit”, ha criticat la presidenta de l’Associació de Llars Compartides (AmfiCat), Conxa Vilaplana. “De ser alegals hem passat a ser il·legals, i això després d’un any i mig de pandèmia amb zero ingressos per a moltes famílies de llars compartides”, ha lamentat Vilaplana, que igualment acusa el consistori de donar llargues. “No ens volen ni rebre ni parlar amb nosaltres”, ha apuntat la presidenta d’AmfiCat, que acusa els detractors de les llars compartides de voler confondre’ls amb els apartaments turístics.

“Ens barregen a propòsit, però no tenim res a veure. Els apartaments turístics ja tenen la seva regulació, nosaltres no la tenim i no traiem habitatge a ningú”, ha recordat Vilaplana. “L’amfitrió viu a la llar compartida i cobreix una part de la despesa de la casa llogant una o dues habitacions a turistes per una curta estada”, ha afirmat la presidenta d’AmfiCat, que descarta aquest mínim de 30 dies d’estada que vol imposar el consistori barceloní. “Això ja és posar-te un company de pis, comporta molts més problemes i perdre la intimitat de casa teva. És molt més complicat”, ha asseverat Vilaplana.

“Per a moltes famílies o persones soles, la llar compartida és un complement per arribar a finals de mes. I per d’altres és l’únic recurs que tenen perquè hi ha persones de 45-50 anys que han perdut la feina i no tenen cap ingrés per salvar la casa en cas d’hipoteca”, ha conclòs la presidenta d’AmfiCat.

Concentració sorollosa a la plaça de Sant Miquel

La protesta del sector de les llars compartides s’ha produït a la plaça de Sant Miquel i s’ha fet coincidir amb la celebració de la Comissió d’Urbanisme de l’Ajuntament de Barcelona. Els manifestants han fet servir xiulets i anaven acompanyats de diverses pancartes amb lemes com ‘Demanem una regulació justa per les llars compartides’, ‘No som apartaments turístics’, ‘La Generalitat ens reconeix, per què vosaltres no?’, ‘Democratitzem els beneficis que aporten els visitants’ o un explícit ‘Perdré la meva llar’.

El Gremi d’Hotels: “No aporta cap valor turístic” i acabarà controlat per “màfies”

El Gremi d’Hotels de Barcelona és una de les entitats crítiques amb les llars compartides ja que considera que “no aporta cap valor turístic” i, a més, perjudica els veïns “amb un increment del preu dels lloguers”. “Les persones que necessiten uns diners per arribar a finals de mes poden llogar l’habitació en el mercat normal i s’asseguren un ingrés mensual”, ha comentat el director general de Gremi d’Hotels, Manel Casals. “Si s’estudia a fons el cas de les llars compartides, molt poques persones estan exercint aquesta activitat. Tot acabarà essent controlat per màfies o grans tenidors que ho utilitzen com un model per fer pensions, pisos turístics o albergs encoberts”, ha reflexionat en veu alta Casals.

“Es tracta de màfies que lloguen un pis, dos o tres i llavors utilitzen les habitacions per fer llars compartides encobertes. I acabem tenint 10, 15 o 20 pisos amb habitacions compartides, amb queixes reiterades dels veïns i molt difícils de controlar”, ha recalcat el director general de Gremi d’Hotels de Barcelona, que igualment reclama a les autoritats “coherència” entre el discurs polític que preconitza un turisme de qualitat i les polítiques turístiques que es duen a terme. “No té sentit que fa uns anys es prohibís el Four Seasons a la cruïlla de passeig de Gràcia amb Diagonal, i ara es legalitzin les llars compartides”, ha considerat Casals.

“Jo no sé què passarà finalment amb les llars compartides, però sí espero que els partits polítics siguin responsables”, ha continuat el director general del Gremi d’Hotels de Barcelona. “Especialment els que governaven entre 2010 i 2015 –Xavier Trias, com a alcalde-, que van facilitar l’increment desmesurat dels pisos turístics a Barcelona i que va portar a generar un ambient anti turístic important”, ha puntualitzat Casals. “Ara cal millorar la qualitat del turisme a Barcelona i que perduri en el temps”, ha reblat el director general del Gremi d’Hotels.

L’Associació de Veïns de la Barceloneta, en contra: “Hi haurà molta trampa”

Una altra de les entitats contràries a l’aval de les llars compartides és l’Associació de Veïns de la Barceloneta (AVB). “Nosaltres no hi estem d’acord perquè molts pisos turístics s’acabaran transformant en habitacions turístiques. Hi haurà molta trampa”, ha alertat la presidenta de l’AVB, Carme Piera. En paral·lel, Piera també ha assegurat que el lloguer d’habitacions turístiques és un problema per a moltes comunitats de propietaris. “En una finca amb 18 pisos i una quarantena de persones et pots trobar amb el doble de persones si hi ha llars compartides. Hi ha problemes amb espais comuns, les escales, els llums o el pany de la porta”, ha enumerat la presidenta de l’Associació de Veïns de la Barceloneta.

“No sabem què acabarà passant perquè parlar amb l’Ajuntament és força complicat. Però la nostra posició no ha variat, no estem gens d’acord en permetre les llars compartides ja que significarà multiplicar els pisos turístics”, ha finalitzat Piera.